2022. 07. 06. - 09:45

Mesterséges intelligencia - A fülzúgás mellett agysérüléseken is segíthet Elon Musk agyi chipje?

Mesterséges intelligencia - A fülzúgás mellett agysérüléseken is segíthet Elon Musk agyi chipje?

Elon Musk szerint a Neuralink agyi chip készülék 2027-re képes lesz meggyógyítani a fülzúgást – az agykéreg protézis működésébe most mélyebben is bepillanthatunk.

A Neuralink agyi chipje képes lesz orvosolni a fülzúgással küszködők problémáját – állítja Elon Musk a valaha létezett legösszetettebb biológiai szerkezetről.

Cikkünk első részében a Neuralinkről esett szó, valamint arról, hogy a cég egy majommal már kipróbálta annak működését, amikor az állat Pong játékot játszott csupán az elméjével. 

Elon Musk azonban a közelmúltban bővebben is beszélt arról, hogy a Neuralink készülék 2027-re képes lesz meggyógyítani a fülzúgást.

A fülzúgás neurológiai állapot, amely fülcsengésben vagy zümmögésben nyilvánul meg. Viszonylag gyakori probléma – akkor jelentkezik, ha károsodik a belső fület az aggyal összekötő, úgynevezett vestibulocochlearis ideg. Ennek oka lehet hosszan tartó hangos zaj, sérülés vagy vérellátási hiányosság.

A fülzúgás gyógyítása napjainkban is elég megfoghatatlan – a kezelés jelenleg a hang elfedésére vagy figyelmen kívül hagyásának megtanulására összpontosít.

A fülzúgás mellett agysérüléseken is segíthet Elon Musk agyi chipje?

A fülzúgás mellett agysérüléseken is segíthet Elon Musk agyi chipje?

A Neuralink által megalkotott protézis az agykéreghez, az agy felszíni rétegéhez kapcsolódik. Ezen a helyen az eszköz orvosolhatja az agy képességét, hogy feldolgozza a motoros szenzoros bemenetet vagy kimenetet.

Musk állítása meglehetősen grandiózusnak tűnik, a mögötte álló tudomány azonban nem vitás.

Az idegimplantátumok az 1960-as évek eleje óta segítik az embereket: az első cochleáris implantátumot hallássérült egyén kapta. Az azóta eltelt 60 év alatt azonban hatalmas előrelépések történtek. Olvasd el: Elon Musk agyi chipje az agysérüléseken is segíthet?

Az idegtudósok optimisták: bíznak abban, hogy az eszköz képes lesz kezelni a fülzúgást. Ugyanígy hasznos lehet rögeszmés-kényszeres rendellenességek kezelésében, de agysérülések helyreállításában, valamint olyan állapotok esetében, mint az autizmus vagy az idegrendszer degeneratív betegségei, mély agystimuláció segítségével.

„A teljes paradigmaváltás küszöbén állunk. Ez a fajta technológia képes átalakítani kezeléseinket, nem csupán a stroke, a bénulás és a motoros degeneratív betegségek, hanem szinte minden más típusú agybetegség esetén is” – jegyezte meg Paul Nuyujukian, a Stanford Egyetem Agyi Interfész Laboratóriumának igazgatója.

Az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerellenőrési Hivatal (FDA) a Neuralinket III. osztályú orvostechnikai eszközként a legkockázatosabb kategóriába sorolja.

Szükséges megfelelnie a szigorú FDA szabályozási ellenőrzéseknek, mielőtt megkezdik vele az ember-kísérleteket.

A jóváhagyáshoz a vállalatnak kimerítő klinikai vizsgálati adatokat kell szolgáltatnia nem humán kísérleti alanyokról (például a már említett Pager majomról), hogy konzervatív módon indokolja a következő fázisba való átlépést. Néhány majom elpusztult a Neuralink tesztjei során, a kritikusok emiatt állatjóléti aggályokat vetettek fel. Olvasd el: Malac, chippel az agyában - Elon Musk előrukkolt vele

Vagyis, eltarthat egy ideig, amíg embereken is megkezdődhetnek a tesztelések.

A szabályozók természetesen az eszköz nem szándékos negatív következményeire is hangsúlyt fektetnek majd, így például a depresszióra. Kérdéses lesz az is, mennyire praktikus az eszköz eltávolítása vagy javítása – ha meghibásodik, hogyan lehet kezelni az agysérülés vagy fertőzés kockázatát.

Az FDA jóváhagyását követően a Neuralink bevonhat emberi önkénteseket a következő kísérleti körbe.

Hogy mennyi időbe telik, amíg az eszköz kereskedelmi forgalomba kerül és milyen áron kínálhatják, azt egyelőre csak találgatni lehet.

Olvasd el ezt is: Musk szerint az agyi chip 10 év múlva elavulttá teheti a nyelvet

L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.