2020. 09. 10. - 10:00

Mesterséges intelligencia-vezérelt textilszálak mérhetik fel az egészséget

Mesterséges intelligencia-vezérelt textilszálak mérhetik fel az egészséget

Speciális, okos textilszálakat fejlesztettek ki a kutatók, melyeket használni lehet egy ember egészségi állapotának megállapítására.

Egyre különlegesebb találmányokkal rukkolnak elő a tudósok. A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) kutatói speciális textilszálakat fejlesztettek ki, melyek segítségével észlelhetők a szövet nyúlás, a rá gyakorolt ​​nyomások és a csavaró nyomaték kismértékű eltérései.
 
Mindez azért lényeges, mert ezen intelligencia a ruhákban és a lepedőkben is felhasználható arra, hogy folyamatosan monitorozza az ember légzését és szívverését, mozgását és egyéb hasznos paramétereket, melyeket az orvos értékelhet. Olvasd el: Beszédzavaros emberek kommunikációját segíti a mesterséges intelligencia
 
Mesterségesen intelligens textilt fejlesztettek a kutatók
Mesterségesen intelligens textilt fejlesztettek a kutatók
 
„Képzeljünk el egy olyan ruházatot vagy kórházi ágyneműt, amely képes figyelni a légzést és egyéb létfontosságú mozgásokat, vagy gondoljunk bele, mire képes a mesterséges intelligenciával működő textília, amely lehetővé teszik a robotok számára, hogy biztonságosabb és intuitívabb interakcióba lépjenek az emberekkel” - mondta el Andreas Leber, a Nature Electronics szaklapban megjelentetett tanulmány egyik vezetője.
 
Hozzátette: az általuk kifejlesztett puha távvezetékek minden ilyesmit lehetővé tesznek. Olvasd el: Paralíziseseknek segít az új robotkéz
 
A Leber által leírt távvezetékek optikai szálakból, folyékony fémekből és elasztomerekből készülnek, amelyeket kifinomultan vannak elrendezve.
 
Szinte tökéletes, mikrométeres felbontásukkal e vonalaknak valóban pontos eredményeket kell biztosítaniuk, függetlenül attól, mennyire hajlítják, csavarják, tolják, nyomják őket.
 
Ahhoz, hogy a szálakat alkalmazzák a számos paraméter egyidejű mérésére, egy külön eszköz elektromos áramot küld az új szálakon, a visszatérő jeleket pedig folyamatosan elemzik és rögzítik annak megállapítására, hogy a szál hol és hogyan formálódik rosszul. Minden szinte azonnal történik, még a rostok alakjának árnyalt változása is kimutatható.
 
Míg az új szálak rugalmasak és integrálhatók a meglévő textíliákba, minden további elektronikát, amely táplálja és érzékeli a szálakat, most is miniatürizálni kell, hogy a technológia valóban praktikus lehessen.
 
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.