2022. 03. 24. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Víz alatti mélységben ért el mérföldkövet egy robot

Mesterséges intelligencia - Víz alatti mélységben ért el mérföldkövet egy robot

Több mint egy kilométer mélyre merült le az RE2 Robotics új tengeri aknasemlegesítő rendszere a nyílt vízi demonstráció során.

Mérföldkövet ért el egy víz alatti robot: az RE2 Robotics tengeri aknasemlegesítő rendszere (M2NS) több mint 1 kilométer mélyre tudott lemerülni a nyílt vízi demonstráció során, melyet az Egyesült Államok Haditengerészetének Kutatási Hivatala (ONR) részére tartottak.
 
„Ezek a tesztek lehetővé tették számunkra, hogy bemutassuk az M2NS projekt folyamatos sikerét az Egyesült Államok haditengerészete számára” - mondta Jack Reinhart, a RE2 Robotics projektmenedzsmentért felelős alelnöke. Mint mondta, a mélységi merülések során elért előrehaladás azt mutatja: sikerrel teljesíthetnek egy víz alatti, felügyelt autonóm küldetést több mint 1000 méteres mélységben - anélkül, hogy a rendszer károsodna.
 
Az M2NS ott is sikeresnek bizonyult, ahol még egyetlen ilyen típusú rendszer sem. Olvasd el: Gleccsereket és klímaváltozást figyel a merülő robot
 
Az RE2 Robotics tengeri aknasemlegesítő rendszere (M2NS) több mint 1 kilométer mélyre tudott lemerülni
Az RE2 Robotics tengeri aknasemlegesítő rendszere (M2NS) több mint 1 kilométer mélyre tudott lemerülni
 
A teszt során az aknasemlegesítő rendszer 4, több mint egy kilométeres merülést hajtott végre. Az M2NS a Csendes-óceánon végezte a teszteket, a kaliforniai Point Loma-ban található Naval Information Warfare Center Pacific segítségével.
 
A tengeri aknasemlegesítő rendszer az RE2 és a VideoRay technológiáját egyesíti. Alapja a VideoRay ellenőrzési osztályába tartozó Defender távolról működtethető járműve (ROV), az RE2 Sapien Sea Class ROV-ra szerelve.
 
Az M2NS emellett a RE2 Detect és RE2 Intellect funkciókat is használja, hogy lássa a körülötte lévő világot és képes legyen önálló cselekvésre. Olvasd el: A folyékony robot sosem fogy ki, amíg kap enni
 
A RE2 Sapien Sea Class egy kétkarú rendszer - emberszerűbb, mint a hagyományos ipari és együttműködési fegyverek. A Sapien sorozat ezen verziója kifejezetten mélytengeri használatra készült.
 
„Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a Defendert nagy hasznos teherrel több mint 1000 méter mélységig telepíteni, kis fedélzeti alapterületről – mondta Marcus Kolb, a VideoRay technológiai igazgatója. - Összetett, autonóm manipulációs feladatokat végeztünk az RE2 rendszerrel, miközben az állomást néhány méterrel távol tartottuk az aljától. Izgatottan várjuk e program irányát, illetve azt, hogy miként segíti elő a kereskedelmi megoldások felgyorsítását.”
 
A VideoRay a világ vezető víz alatti, hordozható és ellenőrző osztályú ROV-gyártója.
 
A Defender ROV helyzete és tájolása pontosan szabályozható, hét tolóereje pedig lehetővé teszi, hogy bármilyen irányba mozogjon. A Defender a VideoRay többi robotjához képest nagyobb rakományok kezelését is megoldja.
 
 
A jövőben az RE2 és a VideoRay további bemutatókat is tervez a Haditengerészetének Kutatási Hivatal számára, beleértve az autonóm képességek tesztelését is, egy kötésmentes ROV használatával, nagyobb mélységekben. Az OceanComm vezeték nélküli akusztikus modemeket biztosít ezen tesztekhez.
 
Az RE2 egyébként 2021-ben elnyerte az RBR50 Robotics Innovation Award díjat, a fotovoltaikus panelek kültéri autonóm manipulációja (O-AMPP) robotrendszeréért, amely önállóan tud szállítani és telepíteni fotovoltaikus (PV) modulokat.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.