2022. 08. 26. - 11:50

Miért hatékony a tüdőrák-kezelésben a mesterséges intelligencia?

Miért hatékony a tüdőrák-kezelésben a mesterséges intelligencia?

Az új technológiáknak köszönhetően az utóbbi években javul a tüdőrák túlélési aránya. De hogyan segít a mesterséges intelligencia a betegség hatékonyabb kezelésében?

A tüdőrák a daganatos betegségekek egyik leghalálosabb formája – az ötéves túlélési arány mindössze 17 százalék.
 
A mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó új sugárterápiás technikáknak köszönhetően azonban ez az arány javul.
 
A sugárterápia a tüdőrák egyik fő kezelési módja: igen hatékony lehet a daganatok zsugorításában és a betegek életének meghosszabbításában. Meglehetősen veszélyes is lehet ugyanakkor - a sugárzás károsíthatja a daganat körüli egészséges szöveteket, ami olyan mellékhatásokhoz vezethet, mint a hajhullás, a hányinger és a fáradtság.
 
A mesterséges intelligencia komoly eszköz abban, hogy a sugárterápia ma már sokkal célzottabb legyen. Olvasd el: Vérből mutathatja ki a tüdőrákot a mesterséges intelligencia
 
A tüdőrák-kezelésben meglehetősen hatékony a mesterséges intelligencia
A tüdőrák-kezelésben meglehetősen hatékony a mesterséges intelligencia
 
Az MI-algoritmusok segíthetnek az orvosoknak megtervezni és végrehajtani ezt a terápiát, úgy, hogy a lehető legkisebb mértékben károsodjon az egészséges szövet. Vagyis, a betegek nagyobb dózisú sugárterápiát kaphatnak anélkül, hogy káros mellékhatásokat tapasztalnának.
 
A mesterséges intelligencia abban is szerepet játszik, hogy az orvosok a sugárterápia során figyelemmel kísérjék a pácienseket.
 
Az MI algoritmusok segítségével nyomon követhető, miként reagál a daganat a kezelésre és biztosítható, hogy a sugárterápiát pontosan alkalmazzák. Olvasd el: Hazánkban is segít a mesterséges intelligencia a tüdőrák felismerésében
 
Ha a daganat méretében vagy alakjában bármilyen változás történik, az MI-algoritmus figyelmezteti az orvost, hogy változtatni tudjon a kezelési terven. 
 
Összességében a mesterséges intelligencia sokkal hatékonyabbá változtatta a sugárterápiát a tüdőrákos betegek esetében.
 
Emellett lehetővé tette az orvosok számára, hogy nagyobb dózisú sugárterápiát alkalmazzanak, miközben a mellékhatások kockázatát minimalizálják.
 
Segít abban is, hogy a kezelés során figyelemmel kísérjék a betegeket és megbizonyosodjanak arról, hogy a lehető legmegfelelőbb ellátásban részesülnek.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.