2021. 12. 12. - 08:00

Nagyobb fizikai szabadságot biztosít a viselhető robot

Nagyobb fizikai szabadságot biztosít a viselhető robot

Hordható robotokra szakosodott japán vállalat készítette el azt a modellt, amely nehéz munka során segíti az embereket.

A viselhető robot egy lépés az emberi korlátok leküzdése felé. Hordható robotokra specializálódott a Panasonic leányvállalataként a japán Atoun cég, mely elkészítette el a Koma 1,5-öt, egy innovatív, nehéz munkára tervezett gépet.
 
Ez az android lényegében kitolja az ember korlátait. Bár a rendelkezésre álló videók még nem mutatnak be lenyűgöző súlyemelést, ez a robot nehéz tárgyak szállítását hivatott segíteni.
 
Kétféle üzemmód
 
Kétféle, kétlábú és „buggy” módban működik, az erőt és mozgást fokozó robot igen változatos körülmények között képes dolgozni. Olvasd el: Stroke-túlélőket támogat a járássegítő roboteszköz
 
Nehéz munkák segítésére fejlesztették ki a hordható robotot
Nehéz munkák segítésére fejlesztették ki a hordható robotot
 
Az Atoun korábban egyéb robotokat is bemutatott már, amelyek asszisztálnak az embernek. Az Y modell volt eddig a legsikeresebb gépük.
 
A Koma 1,5 az energiatakarékosabb, de csupán sík felületre alkalmas kerekek és a robotlábak előnyeit egyesíti. Nem jelent gondot számára a lépcső vagy a kátyú, számos terepen feltalálja magát.
 
Kialakítása és mozgása meglehetősen disztópikus hatást kelt. Olvasd el: Így segíthetnek a robotok a fogyatékkal élőknek
 
A felhasználó a platformon állva mindig a kezével fogja a két, joystick alakú kezelőt. A buggy üzemmódban a robot négy lábon áll, mindegyik egy-egy gömbölyű gumiabroncs kerékkel van felszerelve, hátul nagyobbak, elöl kisebbek a kerekek. Bár a mozgás sebessége nem került nyilvánosságra, nem a gyorsaság  a gépezet fő előnye.
 
 
Az akadályokat a robot számítógépes látással kerüli el
 
Egy gombnyomás elég, és az elülső mechanikus végtagok gyorsan visszahajlanak a fő szerkezetbe, így a robot ismét függőlegesen áll, kétlábú üzemmódban.
 
Az integrált kamera és egy mesterséges intelligencia szoftver olyan számítógépes látórendszert hozott létre, amely képes felismerni és elkerülni az akadályokat. 
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.