2020. 09. 08. - 09:50

Mikroszkopikus robotok millióit használhatják a testen belül

Mikroszkopikus robotok millióit használhatják a testen belül

Miniatűr robotok óriási mennyisége küzdhet a betegségek ellen a szervezeten belül a technológiai fejlődésnek köszönhetően.

Mikroszkopikus robotok millióit használhatják a testen belül a jövőben az orvosok, ha le kell küzdeni egy betegséget - a Cornell és a Pennsylvaniai Egyetem tudósai már létre is hozták ezeket az apró szerkezeteket.
 
A mini robotok szilícium fotovoltaikus elemekből - lényegében egy törzsből és egy agyból – készültek, egyszerű áramkörből és négy elektrokémiai indítószerkezetből állnak, amelyek lábként működnek. 
 
Amikor a fotovoltaikus elemet megvilágítja a lézerfény, a robotok járni kezdenek.
 
Ami a méreteiket illeti, legfeljebb 14 ezer köbmikrométeresek, így az emberi testben gyakran előforduló számos mikroorganizmus mellett eltörpülnek. Olvasd el: Paralízises embereknek segít a robotkéz
 
A mikrorobotok a jövőben utazhatnak is az emberi szervezetben
A mikrorobotok a jövőben utazhatnak is az emberi szervezetben
 
A koronavírus a tudósok szerint nagyjából 120 nanométer átmérőjű. Vagyis, a robotok elég kicsik ahhoz, hogy közvetlenül megküzdhessenek egy koronavírus részecskével, s elég nagyok ahhoz, hogy nagy számban be tudják őket gyűjteni.
 
A Cornell-vezette együttműködés eredményeként jöttek létre az első mikroszkopikus robotok, melyek ún. félvezető alkatrészeket tartalmaznak, lehetővé téve, hogy ellenőrizni lehessen őket – s természetesen elindítani, szabványos elektronikus jelekkel.
 
A robotok sablont szolgáltatnak a jóval komplexebb verziók létrehozásához, amelyek szilícium alapú intelligenciát használnak, tömegesen előállíthatók, s a jövőben akár az emberi szöveteken és véren át is képesek lesznek utazni.
 
Az együttműködést Itai Cohen fizikaprofesszor vezette és részt vett benne Paul McEue, a John A. Newman fizikai tudományok professzora, valamint Marc Miskin volt posztdoktor kutató, aki jelenleg a Pennsylvaniai Egyetem docense. Olvasd el: Robot segíthet a gerincvelő-sérülteknek
 
A kutatócsoport tanulmánya, melyben részletesen írnak a jövőben testben utazó robotokról, a Nature szaklapban jelent meg 2020 augusztusában.
 
A járni képes robotok Cohen és McEuen korábbi nanoméretű alkotásainak legújabb iterációi.
 
Vastagságuk körülbelül 5 mikron (a mikron a méter egymilliomod része), szélességük 40 mikron, a hosszuk pedig 40 és 70 mikron közötti.
 
S bármennyire is alapvetőnek tűnnek az apró szerkezetek, a lábak létrehozása óriási teljesítménynek számított.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.