2022. 04. 07. - 09:00

Nyolc bridzsvilágbajnokot utasított maga mögé a mesterséges intelligencia

Nyolc bridzsvilágbajnokot utasított maga mögé a mesterséges intelligencia

Több emberi képességet igényel a bridzs, mint az egyéb játékok, a mesterséges intelligencia mégis győzedelmeskedett a legjobb játékosok ellen.

Mint arról korábban már hallhattunk, a sakkban vagy a Go játékban lehet olyan ügyes a mesterséges intelligencia (MI), mint a terület legkiemelkedőbb versenyzői.
 
Valóságos mérföldkövet jelent azonban az MI számára, hogy a bridzsben is képes felülemelkedni, hiszen ez a játék jóval több emberi képességet igényel. A bridzsben a résztvevők hiányos információkkal dolgoznak, plusz reagálniuk kell több másik játékos viselkedésére – ez a forgatókönyv jóval közelebb áll az emberi döntéshozatal menetéhez.
 
A mesterséges intelligencia azonban 8 bridzsvilágbajnokot győzött le egyhuzamban. Olvasd el: A világ legjobb sakkjátékosa lett a mesterséges intelligencia
 
Nyolc bridzsvilágbajnokot utasított maga mögé a mesterséges intelligencia
Nyolc bridzsvilágbajnokot utasított maga mögé a mesterséges intelligencia
 
Sakkban és Go-ban már leiskolázta a világ legjobbjait az MI, itt azonban a játékosnak egyszerre egyetlen ellenfele van,  s mindketten birtokolják az összes információt.
 
A NukkAI francia startup cég március 31-én jelentette be, hogy egy kétnapos párizsi összecsapás végén győzedelmeskedett a mesterséges intelligencia.
 
„Amit láttunk, az alapvetően fontos előrelépést jelent a mesterséges intelligencia rendszerek állapotában”- mondta Stephen Muggleton, a londoni Imperial College gépi tanulás professzora. 
 
A kihívás során a legjobb játékosok összesen 800 leosztáson - azaz 80 körön - át küzdöttek egymással. A gép 67 sorozatot nyert meg a 80-ból, ezzel 83 százalékos győzelmet aratott az emberek felett. Olvasd el: Sakk-matt - Emberfeletti teljesítményt ért el a mesterséges intelligencia
 
A NooK nevű mesterséges intelligencia ugyanazt a szerepet játszotta, mint egy-egy bajnok, ugyanazokkal a lapokkal és ellenfelekkel.
 
A cég 5 éve fejleszti ezt a mesterséges intelligenciát. Jean-Baptiste Fantun, a NukkAI társalapítója elmondta: bíztak benne, hogy az MI több ezer ügylet során diadalmaskodhat. A 800 ezért jóformán alapnak tekinthető.
 
Cédric Villani matematikus, aki 2010-ben nyert Fields-érmet, „nagyszerű francia sikertörténetnek” nevezte a NukkAI-t.
 
Véronique Ventos mesterséges intelligencia kutató pedig kiemelte, „új generációs mesterséges intelligencia” született, mivel megmagyarázza a döntéseit, márpedig a bridzsben nem tudunk úgy játszani, hogy nem magyarázzuk el azokat.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.