2021. 11. 02. - 10:45

Sakk-matt - Emberfeletti teljesítményt ért el a mesterséges intelligencia

Sakk-matt - Emberfeletti teljesítményt ért el a mesterséges intelligencia

A Google MuZero sakkozó mesterséges intelligencia emberfeletti eredményt produkált, anélkül, hogy ismerné a játék szabályait.

Meghökkentően jól sakkozik a Google MuZero névre keresztelt mesterséges intelligencia, amelynek sikerült emberfeletti teljesítményt elérnie, úgy, hogy lényegében nem ismerte a szabályokat. Mindez meglepően emberszerű intuícióra utal. sakk_tabla_01
 
Tény, hogy az utóbbi időben a mesterséges intelligencia (MI) egyre intelligensebbé válik – s egyre inkább emberszerűvé is. Olvasd el: MI mozgatja a vadonatúj sakktáblát
 
A modern sakk terén a múlthoz képest számos dolog megváltozott napjainkra, ám a legfontosabb a számítógépek hegemóniája.
 
Jó példa erre Magnus Carlsen, az elmúlt évtized vitathatatlan sakkvilágbajnoka: kétségtelenül a legjobb sakkozónak mondhatja magát, de csak az emberek körében. 
 
A sakkolgoritmusok ugyanis régóta felülmúlják az emberi képességeket, amelynek nagyon egyszerű az oka: sokkal jobban meg tudják jegyezni és képesek kiszámítani az egyszerű feladatokat, mint az ember.
 
Ám amikor a mesterséges intelligencia is belépett a játék világába, a sakk-algoritmusok is forradalmat vártak. Olvasd el: Jobb sakkjátékosokat képezhet ki a mesterséges intelligencia
 
Hagyományosan a sakkolgoritmusokat igen egyszerű módon képezték ki: megtanították nekik a játékszabályokat, betápláltak egy hatalmas játékadatbázist, elsajátították a számolást és a játék már indulhatott is.
 
A Google AlphaZero azonban egészen más megközelítést alkalmaz: vitathatatlanul a világ legjobb sakkozó entitása lett, pedig nem tanulmányozott egyetlen emberi játszmát sem. 
 
Megtanították neki a játékszabályokat és megengedték, hogy újra és újra önmaga ellen játsszon. Érdekes módon, ez nemcsak figyelemre méltó teljesítmény-elérést tett lehetővé, hanem egy saját stílus kialakítását is.
 
A hagyományos algoritmusokkal szemben, amelyek nagyon konkrét, játékukat folyamtosan csiszoló stílust használnak, az AlphaZero általában nagyon konceptuális és kreatív módon játszik. Meglepően emberi megközelítést alkalmaz, bár sok lépése kifejezetten embertelennek tűnik.
 
S itt jön a képbe a legújabb, a Google MuZero: neki még a sakk szabályait sem mondták el a fejlesztők.
 
Természetesen egyetlen szabálytalan lépést sem tehetett, de azért elgondolkodhatott ezeken – ami lehetővé tette az algoritmus számára, hogy emberibb módon gondolkodjék, figyelembe véve a fenyegetéseket és lehetőségeket, még akkor is, ha azok az adott időpontban nem nyilvánvalóak vagy lehetségesek.
 
Ilyen például, hogy egy táblán levő bábu elvesztésének veszélye mindig jelen lehet egy emberi játékos fejében, akkor is, ha pillanatnyilag nem fenyegeti a dolog.
 
A kutatók szerint mindez segít, hogy a MuZero belső intuíciót alakítson ki a játékszabályokkal kapcsolatban – s ez igencsak figyelemreméltó teljesítményt eredményezett.
 
Noha a részletekről keveset árultak el, a kutatók állítják, hogy a MuZero ugyanolyan teljesítményt ért el, mint az AlphaZero. Sőt hamarosan ennél is jobbat produkálhat, hiszen folyamatosan tanul – tanítja magát.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.