2022. 05. 29. - 08:00

Önálló pamutszedőt tett lehetővé a mesterséges intelligencia

Önálló pamutszedőt tett lehetővé a mesterséges intelligencia

Félautonóm elektromos mezőgazdasági járműre szerelt, önálló robotkarokkal ellátott pamutszedőt fejlesztett ki egy indiai startup cég.

Robotkarok segíthetnek Indiában a pamutszedésben. A Green Robot Machinery (GRoboMac) startup cég előállt egy pamuszedővel, amelyet félautonóm elektromos mezőgazdasági járműre szereltek és autonóm robotkarokkal van ellátva.
 
A gép akkumulátorral működik, robotkarjai naponta nagyjából 50 kg gyapot felszedését oldják meg.
 
Vagyis, a járműre szerelt négy kar napi szinten körülbelül 200 kg-ot képes felvenni. A vállalat megjegyezte, hogy a gazdaságok további karokat is használhatnak.
 
A robotszedőkarok mindegyike rendelkezik sztereó kamerával, amely valós időben érzékeli és keresi  a gyapotot, 3 mm-es pontossággal.
 
A gyapotlabdát a pamuthéjból megfogó kar veszi ki, majd egy vákuummechanizmus a pamutot a karon keresztül egy gyűjtőtartályba mozgatja. Olvasd el: Szóját és pamutot monitoroz az új robot
 
Önálló pamutszedőt tett lehetővé a mesterséges intelligencia
Önálló pamutszedőt tett lehetővé a mesterséges intelligencia
 
Miközben a robotkarok a szedést végzik, az elektromos jármű önállóan halad át egy pamutsoron.
 
Kereskedelmi szempontból Indiában a gyapot az egyik leglényegesebb növény - 12 millió hektáron termesztik. A gazdálkodók számára komoly kihívást jelent elegendő embert találni a gyapot szedésére a szezonban. Olvasd el: 
 
A jelenlegi fázisban a gyapotszedő gépnek még szüksége van egy személyre a működtetéséhez. Hosszabb távon azonban a robotrendszer autonóm járművel is működhet.
 
Egy indiai gyapotgazdaság átlagos termése manapság 469 kilogramm hektáronként.
 
Az alacsony terméshozam okozta kihívások Indiában gyakran függnek össze azzal, hogy a gazdálkodók nem tudnak időben beavatkozni, mert nincs elegendő munkaerő – mondta Manohar Sambandam, a GRoboMac vezérigazgatója. „A robotika képes megoldani ezeket a problémákat és hozzájárulhat a farm gazdaságosságának fenntartható javításához” – jegyezte meg.
 
Az önálló gép egyébként kiegészítőként támogat egy permetezőt, amely segíti a gazdákat a rovarirtó- és gyomirtó szerek kiengedésében, valamint abban, hogy időben végezzék a lombpermetezést. Ezzel a gép a gyapottermés teljes időszakában működőképes – emelte ki a fejlesztő cég. Olvasd el: Munkaerő-hiányát oldaná meg Japán a betakarító robottal
 
Az indiai startup azzal tartja alacsonyan a gép költségeit, hogy az autókból, drónokból és elektromos járművek ökoszisztémáiból származó standard alkatrészeket használ fel.
 
Mindez azt is biztosítja, hogy az összetevők több forrásból elérhetők legyenek. A pamutszedő egyedi részei a gép fém háza és a robotkar 3D nyomtatott műanyag alkotóelemei.
 
„A Green Robot Machinery, fókuszban a farmrobotikával, a fenntartható mezőgazdaság érdekében jött létre” – hangsúlyozza Manohar Sambandam, aki egyébként gyapottermesztő és félvezetőmérnök, elektronikai és kommunikációs mesteri fokozattal.
 
Hozzátette: hosszabb távon a gépet más terményekhez, például okrához, padlizsánhoz és paradicsomhoz is felhasználják, amelyek szintén precíziós szedést igényelnek.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.