2021. 09. 07. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Szóját és pamutot monitoroz az új brazil robot

Mesterséges intelligencia - Szóját és pamutot monitoroz az új brazil robot

Új robot látott napvilágot, mely mesterséges intelligencia segítségével képes megkülönböztetni a szóját a gyomtól, így hasznos segítséget nyújt a gazdálkodóknak.

Ismét egy mezőgazdasági robot, amely komoly segítséget jelent a gazdáknak: a brazil szerkezet a szója és a pamut növekedését kíséri figyelemmel.
 
A robotot a Rio de Janeiro-i Pontifical Catholic University (PUC) kutatócsoportja készítette – az egyetem villamosmérnöki tanszékének professzorai - együttműködésben a Solinftec és az Embrapa (Brazil Mezőgazdasági Kutató Vállalat) vállalatokkal, melyek partnerként vettek részt a projektben.
 
A szerkezet képes megkülönböztetni a növényeket a gyomoktól, miközben elkerüli a talaj tömörödését. Feltérképezi a növények növekedési és csírázási teljesítményét és azonosítja a kártevőket a szója- és gyapotültetvényeken. Olvasd el: Kártevők felismerésében  és megfigyelésében is segít a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia - Önállóan monitorozza a szóját és a pamutot az új brazil robot
Mesterséges intelligencia - Önállóan monitorozza a szóját és a pamutot az új brazil robot
 
Az új prototípus mesterséges intelligenciát alkalmaz a növények monitorozásához - önállóan szelektál és vált sort, amikor az egyikkel végzett.
 
A robotot 2021 áprilisában küldték először termőföldi tesztelésre, több hónapnyi munkát követően.
 
Természetesen kamerákat építettek bele, ezek segítenek a mezőgazdasági robotnak megkülönböztetni a szóját vagy a gyapotot a többi, környezetében levő növénytől, de képes osztályozni a különböző típusú fertőzéseket is.
 
A gyomirtók használata így sokkal célzottabb és olcsóbb lesz. Olvasd el: Krumplit ültet a legújabb mezőgazdasági robot
 
Ez azonban még nem minden. A hatékony teljesítmény érdekében a robot vizuális és georeferált információkat kap a terménytáblákról és minden mozgását alaposan kiszámítja a területen. Ez a kameráknak és a GPS kombinált rendszernek köszönhető.
 
A robotnak nincs szüksége professzionális emberi segítségre a mezőn, könnyű szerkezete miatt pedig még védi a talajt is, elkerülve a tömörödését.
 
A kutatócsoportban három doktorandusz, öt mesterképzésen levő és két egyetemi hallgató vett részt, a munkát Karla Figueiredo, Marley Vellasco és Wouter Caarls professzorok koordinálták Antonio Leite norvég professzor irányításával.
 
Ez az első brazil robot, melyet mezőgazdasági munkára terveztek. Korábban az Embrapa Instrumentation hozta létre a Mirã 1 -et és a Mirã 2 –t – ezek azonban terménytalaj-elemzést végeznek lézer Libs segítségével. Ugyanolyan lézerrel, amelyet a NASA a Marson végzett expedíciókhoz használ.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.