2020. 08. 24. - 09:50

Önállóan szed bármit: egyre többet ér a mesterséges intelligencia-robot

Önállóan szed bármit: egyre többet ér a mesterséges intelligencia-robot

Egyre nagyobb összegeket invesztálnak a Virgo nevű robotba, amely képes a paradicsomok gyors és hatékony betakarítására.

Nem kérdés, hogy a koronavírus-járvány gyorsabban előtérbe állított a mesterséges intelligencia (MI) és a robotok alkalmazását, mint azt korábban bárki gondolhatta. A munkaerőhiány különösen rosszul érintette a mezőgazdasági ágazatot.
 
A hatékonynak bizonyuló robotokat ezért gőzerővel fejlesztik: a Root AI nevű bostoni start-up cég például most jelentős tőkét kapott, hogy tökélyre fejlessze a betakarításban jeleskedő robotjait. Olvasd el: Három robot feladatát végzi egyszerre a mezőgazdasági gép
 
A vállalkozásba pénzt invesztálók között van a First Round Capital és az Outsiders Fund számos befektetője. Hozzájárulásukkal a cég jelenleg már 9,5 millió dollárt ér.
 
 
A Root AI Virgo robotja már csak azért is favorizált, mert nem csupán egy típusú növényt tud leszedni: a paradicsommal mutatták be működését, alkalmazkodóképes azonban, vagyis egyéb termények szüretelésére is alkalmazható.
 
Lágy fogókkal, 3D-s érzékelőkkel és mesterséges intelligenciával dolgozik, ezeket használja a különböző növények betakarítására, kezdve a paradicsommal.
 
A mozgásérzékeléssel ellátott, milliónyi képpel kiképzett MI segítségével a háromujjú robot elkerüli a leveleket, az éretlen gyümölcsöket, valamint észlelheti és kiválaszthatja a leszedésre váró zöldséget, gyümölcsöt anélkül, hogy megsértené azokat.
 
A Virgo robot három ujját, a robotkart és a csuklónál érzékelhető, elfordító mozgást az emberi kéz biomechanikája alapján tervezték. Az korábban is tervben volt, hogy szoftverfrissítésekkel megoldják a robot sokoldalúságát, azaz többféle zöldséget és gyümölcsöt lesz képes leszüretelni a gépezet. Olvasd el: Képes megjósolni a kukoricatermést a mesterséges intelligencia
 
A Root AI-t Ryan Knopf és Josh Lessing alapította. Lessing a BostInno-nak elmondta: olyan robotot szerettek volna megalkotni, amely sokszorosát tudja annak, amit az első verzió, s nagyjából úgy viszonyul a zöldségekhez, mint az ember.
 
A cég kiemelte, hogy a Virgo akár a beltéri gazdálkodáshoz is használható lesz. „Egy modern üvegházban a víz, a digitálisan vezérelt fény, a tápanyagok és a légkör visszanyerése azt jelenti, hogy a hektáronkénti termésmennyiség több mint 20-szorosa 90 százalékkal kevesebb vízzel állítható elő, mint a hagyományos módszerekkel” – hangsúlyozták.
 
A társaság Kanadában, Amerikában és Hollandiában is végzett már teszteket.
 
A Root AI robotjait, bár még nem nagy mennyiségben, már több helyen is alkalmazzák. Kaliforniában már két egység dolgozik, de továbbiak bevezetését tervezik az amerikai és kanadai gazdaságokban.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.