2021. 08. 18. - 10:30

Precíz gombaölő alkalmazás mesterséges intelligencia által

Precíz gombaölő alkalmazás mesterséges intelligencia által

Hogyan lehet csökkenteni a rovar- és gombaölő szerek alkalmazását a betegségazonosítási technikák és a robotok kombinálásával? A SprayBot mesterséges intelligencia projekt választ adott rá.  

Többek közötta gombaölő szerek pontos alkalmazása a célja annak a projektnek, amely azt vizsgálja, miként lehet a növénybetegség-azonosítási technikákat a robotokkal kombinálni, s ezzel javítani és csökkenteni a gombaölő és bio-rovarirtószerek használatát.
 
A SprayBot elnevezésű, brit intelligens gazdálkodási projektet az Innovate UK finanszírozza. A Crop Health and Protection (CHAP) a Newcastle Egyetemmel, valamint a Small Robot Company-val (SRC) és a Fotenix-el működik együtt az új, betegségelőrejelzési- és felismerési módszertan megalkotásában, melynek lényege a szántóföldön dolgozó robotok megfelelő adatokkal ellátása - hogy a gombaölő- és bio-rovarirtó szereket minél precízebben használják, mikroszórás segítségével. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít a káros fonálféreg-irtásban
 
Mesterséges intelligencia - A cél a minél precízebb szerhasználat
Mesterséges intelligencia - A cél a minél precízebb szerhasználat
 
A projekt partnerei rámutattak: a Harper Adams Egyetem kutatásai szerint a jelenlegi gazdálkodási rendszerben a vegyszerek akár 95 százaléka is kárba veszik.
 
A hároméves megvalósíthatósági tanulmány során mindenki kap feladatot: a Newcastle Egyetem a növénybetegségek előrejelzésével és diagnosztikájával foglalkozik, a Fotenix a terményképalkotással és az elemzéssel, a Silsoe Spray Application Unit a permetezéssel, a Small Robot Company a szántóföldi robotokkal.
 
Az 1,14 millió fontos projekten belül 544 ezer fontot szánnak az SRC robotfejlesztéseire. A SprayBot célja egy olyan rendszer létrehozása, amely felismeri és feltérképezi a növényi betegségeket, így képes változó arányban alkalmazni a terméket a termés kis területein.
 
A jövőben a módszer kiterjedhet egyes növényekre, de akár levelekre is.
 
A mikro-szórás mindenesetre óriási változást hozna a gazdaságokban. A nyomás ugyanis egyre nagyobb a szabályozók részéről, de a gazdák nem igazán tudnak lépést tartani, lehetőségek hiányában. Olvasd el: Sok pénzt spórol meg a gazdáknak a mesterséges intelligencia
 
A módszer elérhetővé teheti a vegyszerek új generációját, csökkentheti a költségeket és jelentősen mérsékelheti a biológiai sokféleségre gyakorolt ​​hatást – állítják a szakemberek.
 
A kifejlesztett technológia értékes eszközt ad a gazdák kezébe a fenntartható gazdálkodás megvalósításához.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.