2020. 07. 22. - 10:15

Robotállkapocs gusztálja a gyógyszeres rágógumit

Robotállkapocs gusztálja a gyógyszeres rágógumit

Könnyen lehet, hogy a jövőben robotok segíthetnek bizonyos gyógyszerek tesztelésében: a humanoid állkapoccsal rendelkező robot részt vesz az új, gyógyhatású rágógumi kifejlesztésében.

Gyógyhatású rágógumit fejlesztett ki egy kutatócsoport, amely új, ígéretes módszert jelent az orvosságok szervezetbe juttatásához.
 
Aranyszabály jelenleg nincs a rágógumiból történő gyógyszer-felszabadítás in vitro tesztelésére. Egy új kutatás azonban azt mutatta: a rágási képességgel rendelkező robot beépített humanoid állkapoccsal lehetőséget kínál a gyógyszercégek számára, hogy tökélyre fejlesszék a gyógyszeres rágógumit. Olvasd el: A katéter navigáció a robot műtétek legnépszerűbbje
 
A Bristoli Egyetem tanulmánya – melyet az IEEE Transactions on Biomedical Engineering című kiadvány közölt – célja annak megerősítése volt, hogy egy humanoid rágórobot képes felmérni a gyógyszeres rágógumi használhatóságát.
 
Humanoid robot méri fel a gyógyszeres rágógumi hatóanyagának felszabadulását
Humanoid robot méri fel a gyógyszeres rágógumi hatóanyagának felszabadulását
 
A robot képes élethűen leutánozni az ember rágását. Mesterséges nyálat termel és lehetővé teszi a xylitol felszabadulásának mérését.
 
A tanulmány össze kívánta hasonlítani a rágógumiban megmaradt xylitol mennyiségét, ha ember rágja azt, illetve ha robot teszteli. A xylitol legnagyobb mértékű felszabadulása a rágás első 5 percében következett be - 20 perc rágás után csupán kis mennyiségű xylitol maradt az ínyben, függetlenül az alkalmazott rágási módszertől.
 
Az emberi nyál és a mesterséges nyál oldatot 5, 10, 15 és 20 perc folyamatos rágás után gyűjtötték be, s megállapították a rágógumiból felszabaduló xylit mennyiségét.
 
Dr. Kazem Alemzadeh, a Gépészmérnöki Tanszék vezető oktatója, egyben a kutatás vezetője kiemelte: a biomérnöki tevékenységet használták mesterséges orális környezet létrehozására, amely jelentős mértékben utánozza az emberét. Olvasd el: Szőrös robot csökkenti a fájdalmat és növeli a boldogságot
 
„Kutatásunk azt mutatta: a rágórobot lehetőséget ad a gyógyszercégeknek a gyógyszerezett rágógumi új módszerrel történő vizsgálatára, anélkül, hogy több embert kellene ebbe bevonni, sőt, csökkenti a költségeket is” – fejtette ki dr. Alemzadeh.
 
Nicola West, a Bristoli Fogászati ​​Iskola helyreállító fogászatának professzora, a tanulmány társszerzője hozzátette: a betegek számára a legkényelmesebb gyógyszeradagolási módszer kétségtelenül a szájon át történő bevétel.
 
A jelenlegi kutatás új, humanoid, mesterséges orális környezetet alkalmazva potenciálisan forradalmasíthatja a szájon át adható gyógyszerek felszabadulásának és célbaérésének vizsgálatát.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo