2024. 03. 22. - 09:50

Ruhát is varr már a mesterséges intelligencia – átalakíthatót!

Ruhát is varr már a mesterséges intelligencia – átalakíthatót!

A Massachusetts-i Technológiai Intézet fejlesztett ki egy robotkart, amely akár már a közeljövőben önállóan készíthet ruhákat – számítógépes kötés és hőaktivált fonalak alkalmazásával.

Robotkarral állt elő a Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT), amely számítógépes kötés és hőaktivált fonalak segítségével képes ruhát készíteni.
 
Bármilyen ruhát személyre szabhat
 
Az úgynevezett 4D Knit Dress-t az MIT Self-Assembly Lab csapata fejleszette ki: az eszköz vadonatúj módot kínál arra, hogy személyre szabjon egy bármilyen méretű ruhát – mégpedig az autóiparban jellemzően használt hattengelyes robotkar, számítógépes kötés és hőaktivált fonalak alkalmazásával.
 
A különleges robotkar Sasha MicKinlay, az MIT Építészeti Tanszékének nemrég végzett hallgatója vezetésével készült, együttműködésben a Ministry of Supply divatcéggel. Olvasd el: 4 egyedülálló eset az MI alkalmazására a divatiparban
 
Ruhát is varr már a mesterséges intelligencia – átalakíthatót!
Ruhát is varr már a mesterséges intelligencia – átalakíthatót!
 
A 4D Knit Dress olyan ruházatot hoz létre, amely illeszkedik viselőjéhez, azzal, hogy a ruhadarabot a teste köré formálja, majd robotkar segítségével szárítja meg a hőaktivált fonalat a ruha stílusának megfelelően. Az így kapott ruha ugyancsak módosítható, miután viselője hónapokig használta.
 
A robotkar, a számítógépes tervezés és a kötés segítségével megváltoztathatják a megjelenését, lehetővé téve a teljes ruha újrafelhasználását.
 
Így készül a robotkar alkotta ruha
 
Miután a ruhatervet beprogramozták a robotkarba, az rövid idő alatt több ruhát is készíthet. A hővel aktivált fonalak követik a robot formázási utasításait - a ráncok, a redők, az empire- vagy éppen a csípő derék formájának megalkotásában.
 
A hő hatására összeroppannak anélkül, hogy tűre vagy varrástechnikára lenne szükségük. Ez lehetővé teszi a ruha viselője számára, hogy kiválassza saját stílusát vagy dizájnját, ami illeszkedik testalkatához és divatízléséhez.
 
Sasha MicKinlay segédkezett az aktív fonalaknak előállításában, megalkotta a koncepciótervet, kifejlesztette a kötési technikát, majd programozta az MIT Self-Assembly Lab ipari kötőgépét.
 
A nemrég végzett építésztervező hallgató, Danny Griffin alakította a hőaktiválási folyamatot programozható robotizált eljárássá. Szerepe lehetővé teszi, hogy az MIT robotkarja precízen mozogjon és alkosson, miközben a 4D kötött ruhán dolgozik.
 
A hő hatására a szálak lerövidülnek, így, hogy a hővel aktivált fonalak egy meghatározott zónában összefonódnak és úgy formálják a területet, mintha a robot szabná a ruhát.
 
„Sok próbálkozás és hibázás után találtuk ki, hogyan kell eligazítani a robotot és a hőfegyvert. A hőt fontos pontos helyeken alkalmazni, hogy aktiválja a szálakat az egyes ruhákon. A másik kihívás a hőmérséklet és a hőkezelés időzítése volt” – magyarázta Danny Griffin.
 
A gyors divat ellen küzdenek
 
Az MIT 4D Knit Dress kínálta lehetőség a gyors divat elleni küzdelemnek is tekintehtő.
 
Nem olyan, mint a hagyományos, vágás-varrással ellátott konfekciók a divatiparban - mivel a projekt csupán egy darabot használ. Ráadásul a ruha személyre szabható, hogy a stílusok és ízlések változásaihoz tökéletesen alkalmazkodhasson.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.