2020. 06. 07. - 09:42

Százszor erősebb szövegírást is tud a mesterséges intelligencia

Százszor erősebb szövegírást is tud a mesterséges intelligencia

Új szövegíró eszközzel állt elő a mesterséges intelligencia. A GPT-3 több mint százszor erősebb elődjénél, s ez ismét okot adott arra, hogy aggódjanak a médiában dolgozók.  

Mint arról a napokban már beszámoltunk, a Microsoft több tucat újságírójától és szerkesztőjétől vált meg, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) dolgoztassa helyettük.
 
Úgy tűnik, most újra aggódni kezdhetnek a média munkatársai, ugyanis az Adweek információi szerint az eddigi, már így is rendhagyónak tartott szövegíró mesterséges intelligenciánál most százszor erősebbet mutattak be szakemberek.
 
Az OpenAI kutatócsoportja előállt a GPT-3 elnevezésű programmal - bár egyelőre nem kell annyira megijedni tőle. Olvasd el: a szerző hangján olvas fel műveket a mesterséges intelligencia
 
Érkezik a százszor erősebb szövegíró MI - kiválthatja a jövőben az újságírókat?
Érkezik a százszor erősebb szövegíró MI - kiválthatja a jövőben az újságírókat?
 
Korábban is fennálltak ugyanis kételyek a gépi tanulással létrehozott szövegekkel kapcsolatban – tekintve, hogy azok igen könnyen alkothatnak hamis híreket, spam-eket, s az is régóta okot ad aggodalomra, hogy a mesterséges intelligencia előítéletes lehet, akár bőrszínről, akár nemekről van szó.
 
Úgy tűnik azonban, hogy az írói stílust képes lemásolni, s mindössze néhány példát kell ehhez áttekintenie, ami jelentős előrelépésnek számít elődjéhez, a GPT-2-höz képest.
 
Mindez azért is valósulhatott meg, mert az új programot elődjéhez képest több mint százszor nagyobb adathalmaz segítségével tanították írni.
 
Az OpenAI egyelőre nem osztotta meg a GPT-3 kódjait. A programot illetően annyi már bizonyos, hogy hitelesnek tűnő híreket, szöveget tud előállítani, ám az kérdéses: mennyire megbízható morálisan.
 
2020 elején került bemutatásra a GPT-2, sokan már ekkor aggódni kezdtek, hiszen a mesterséges intelligencia képes hamis híreket (fake news) és spameket készíteni.
 
Akadtak, akik igyekeztek jobban bízni a mesterséges intellienciában, ezért mesterséges intelligencia-chatbotokkal is kísérleteztek, ám ez még mindig messze van attól, hogy valóban jól működő szövegírórobotok jöjjenek létre. Olvass bővebben a chatbotokról itt!
 
Maga Greg Cross, a Soul Machines társ-alapítója is megjegyezte, hogy minimum 5 év, mire az MI-technológia széles körben is elterjedhet és elmondhatjuk majd, hogy biztonságos.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.