2019. 10. 31. - 10:05

Személyre szabott diabétesz-kezelést adhat a mesterséges intelligencia

Személyre szabott diabétesz-kezelést adhat a mesterséges intelligencia

Sajnos nem újdonság, hogy manapság egyre több a cukorbeteg a világon – a diabétesz személyre szabott kezelését most mesterséges intelligencia segítségével igyekeznek megoldani Japánban.

A cukorbetegség, bár önmagában talán nem hangzik olyan súlyosnak, komoly szövődményeket eredményezhet – különösen, ha valakinek magas a vércukorszintje és nem tartja kordában azt.
 
Japánban is hasonlóan rossz a helyzet, mint a világ más részein – itt a becslések szerint 10 millióan küzdenek diabétesszel -, ezért a helyi Egészségügyi, Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium mielőbbi beavatkozást sürget.
 
Fontos, hogy a betegek szedjék gyógyszereiket, s a leglényegesebb, hogy a vércukorszint – vagyis a hemoglobin A1c (HbA1c) ne érje el a 7,0 százalékos értéket. Ez ugyanis az a pont, amikor a szövődmények elkezdenek jelentkezni – állítja a Japán Diabétesz Társaság.
 
Személyreszabott kezelést tesz lehetővé a mesterséges intelligencia segítsége
Személyreszabott kezelést tesz lehetővé a mesterséges intelligencia segítsége
 
A HbA1c-szint azt mutatja, mennyi a vérben a glükóz megkötésére képes hemoglobin aránya, s ez a vércukorszint mérőszáma a diabétesz esetén.
 
A mutató alacsony szinten tartása nem egyszerű, főleg, hogy idővel egyre komplexebb a betegség. Többféle hipoglikémiás tablettára van szüksége a páciensnek, aktuális állapotának megfelelően.
 
Arra azonban ma még nincs módszer, hogy meghatározzák, milyen a gyógyszerek szedésének optimális sorrendje és időzítése.
 
Ezért a japán szakemberek most mesterséges intelligencia-alapú tanulási modellt fejlesztettek ki, amellyel előrejelezhető a kezelés hatása. A modell megalkotásához közel 5 ezer beteg klinikai adatait használták.  A cél a hipoglikémiás tabletták szedésének optimalizálása.
 
A Fujitsu és a Fujitsu Hokuriku Systems szakemberei és a Hirofumi Onishi professzor vezetése alatt álló Sapporo-i Orvosi Egyetem egészségügyi informatikai részlegének kutatói 2019 februárjában kezdték el a kutatást, amellyel ezt a célt elérhetnék.
 
Az egyetem kórházában kezelt diabéteszes betegek nagy mennyiségű adatot szolgáltattak ehhez, melyek felhasználásával a kutatók betaníthatják a mesterséges intelligenciát – s mellette tanulási modelleket generálnak a gyógyszeres kezelés hatásainak előrejelzéséhez.
 
Ehhez meglehetősen pontos adatok kellenek. Első lépésben a releváns adatkezelést oldják meg, melyeket alkalmazni tudnak a gépi tanuláshoz szükséges adatsor összeállításához, majd a tanulási modellt dolgozzák ki a mesterséges intelligencia segítségével.
 
Az adatsor alapján megfelelő tanulási módszer jön létre. Azon tényezők segítségével, amelyek a kutatók lényegesnek tartanak, a csapat megtanítja az MI-nek felismerni az ezen tényezők – ilyen a gyógyszer vagy a vizsgálati érték – közötti összefüggéseket.
 
Az MI-alapú tanulással tehát olyan modell születik, mely képes a kezelés hatásait előrejelezni.
 
A személyre szabott kezelés a cukorbetegség esetében tehát már nincs messze – ami azért is jelentős segítség a páciensek számára, mert minden beteg kicsit más kezelést igényel.
 
Amennyiben a kutatás lehetővé teszi, hogy létrejöjjenek a hipoglikémiás tabletták hatását előrejelző modellek, a betegek szervezetére nehezező terhelést mérsékelni lehetne – hiszen mindenki a számára optimális gyógyszereket és mennyiséget kapná.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.