2020. 11. 02. - 10:10

Tünetmentes koronavírusosokat azonosíthat a mesterséges intelligencia

Tünetmentes koronavírusosokat azonosíthat a mesterséges intelligencia

Algoritmust fejlesztettek ki a kutatók, mely képes egy köhögés alapján különbséget tenni a koronavírussal fertőzött és az egészséges ember között, úgy, hogy a betegnek tünetei sincsenek.

Úgy tűnik, a mesterséges intelligencia (MI) olykor többet tudhat rólunk, mint mi magunk. A koronavírus azonosításában mindenesetre hatékony eszköz, különösen az új fejlesztéssel.
 
A Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT) kutatói olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely egy köhögés alapján meg tudja különböztetni a koronavírusos embert az egészségestől. Olvasd el: Azonosítja a tüdőben a koronavírust a mesterséges intelligencia
 
Jelenleg egy ingyenes alkalmazáson dolgoznak, mely lehetővé tenné, hogy ráköhögve az okostelefonjára bárki előzetes szűrésben részesülhessen és kiderüljön, koronavírusos-e, még akkor is, ha nincsenek tünetei.
 
Segít a tünetmentes koronavírusosok azonosításában a mesterséges intelligencia
Segít a tünetmentes koronavírusosok azonosításában a mesterséges intelligencia
 
A kutatók az IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology szaklapban közölték eredményeiket.
 
A MIT kutatócsoportja valójában már a koronavírus-járványt megelőzően olyan mesterséges intelligencia-modelleken dolgozott, amelyek képesek betegségeket diagnosztizálni, nevezetesen az Alzheimer-kórt - hangfelvételek alapján.
 
A mesterséges intelligenciát 200 ezer felvétel segítségével edzették, melyeken beszéd és köhögés hallható. Kiderült, hogy az MI ezek alapján képes felismerni a biomarkereket – ilyen a hangszál erőssége, a tüdő kapacitása és a neuromuszkuláris degeneráció -, amelyek megjelennek a felvételeken, s meg tudja különböztetni a betegek köhögését és beszédét az egészségesekétől. 
 
Mivel a koronavírusnak ugyanilyen tünetei lehetnek – különös tekintettel az átmeneti neuromuszkuláris károsodásra, a kutatók úgy döntöttek, az Alzheimer-féle keretrendszert alkalmazzák a Covid-19 kimutatására. Olvasd el: Sütirajzból szúrja ki az Alzheimer-kórt a mesterséges intelligencia
 
Az ötlet alapján a mesterséges intelligencia megállapíthatja a különbségeket a köhögésben, amelyeket neuromuszkuláris károsodás vált ki, illetve egyéb tüneteket is azonosít, amelyek különböznek az egészséges és a koronavírusos, ám még tünetet nem mutató emberek között.
 
A kutatás szerint a teória működött. A kezdeti modellt több 10 ezer felvétel segítségével képezték ki, így képesek voltak egy koronavírus-specifikus értékelést létrehozni, 4 ezer köhögésminta alapján – ezek fele egészséges, másik fele tünetmentes koronavírusos páciensektől származott.
 
Az MI-t ezt követően ezer további mintával tesztelték – ezek fele ugyancsak egészséges, másik fele beteg emberektől érkezett -, s a rendszer megfelelően azonosította a köhögések 98,5 százalékát a koronavírusos emberek körében. Valamennyi erőltetett köhögést pontosan jelölt meg, ami meglehetősen lenyűgöző.
 
A kutatók szerint még szükség van finomításra, több edzésre alkalmas mintával. Remélik, hogy hasznos eszközt alkottak a járvány ellen.
 
Egyébként a kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a tünetmentes koronavírusos betegek öntudatlanul járulnak hozzá a betegség terjesztéséhez.
 
Az erőltetett köhögéssel szűrő eszköz azonban lehetővé tenné, hogy mindenki időben értesüljön betegségéről, mielőtt továbbadná azt a tudta nélkül.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.