2020. 10. 12. - 09:45

Azonosítja a tüdőben a koronavírust a mesterséges intelligencia

Azonosítja a tüdőben a koronavírust a mesterséges intelligencia

Képes detektálni a koronavírust a mesterséges intelligencia a tüdőkben – állítja egy új tanulmány. Az algoritmus pontosan azonosíthatja a Covid-19 eseteket, megkülönböztetve azokat az influenzától.

Afféle virtuális orvosként azonosítja a koronavírust a tüdőkben a mesterséges intelligencia (MI): az algoritmus nemcsak képes megmondani, melyik a Covid-19-es eset, de ezzel el is különíti az ilyen betegeket az influenzásoktól – számolt be egy új tanulmány.
 
A Floridai Központi Egyetem kutatói az új kutatás részeként kimutatták, hogy a mesterséges intelligencia szinte olyan pontos lehet a tüdőkben fellelhető koronavírus diagnosztizálásában, mint az orvosok. Olvasd el: Koronavírus-szakértő lett egy robot
 
A Nature Communications szaklapban közölt tanulmány szerint az új technika leküzdheti a jelenlegi tesztelés néhány kihívását is.
 
A kutatók bebizonyították, hogy egy MI algoritmust be lehet tanítania Covid-19 jellegű tüdőgyulladás osztályozására a számítógépes tomográfiákban (CT), s akár 90 százalékos pontossággal is dolgozik -  helyesen azonosítja a pozitívakat az esetek 84 százalékban. A negatív esetek detektálása 93 százalékban sikeres volt.
 
Azonosítja a koronavírust a tüdőképeken a mesterséges intelligencia
Azonosítja a koronavírust a tüdőképeken a mesterséges intelligencia
 
A CT-vizsgálatok mélyebb betekintést tudnak nyújtani a koronavírus diagnózisába és előrehaladásába, összehasonlítva ezt a módszert a gyakran alkalmazott, ún. reverz transzkripciós-polimeráz láncreakcióval vagy az RT-PCR-tesztekkel. Ezen teszteknek magas a hamis negatív aránya, késik a feldolgozás és más kihívásai is vannak.
 
A CT-vizsgálatok további előnye, hogy képesek kimutatni a koronavírust tünet nélküli emberekben is – olyanokban, akiknek korai tüneteik vannak, akiknél a betegség a csúcsidőszakában tart, illetve a tünetek megszűnése után is. Olvasd el: Koronavírus-teszteléshez használ MI-t Izrael
 
A CT-t ugyanakkor nem mindig ajánlják Covid-19 esetén diagnosztizálásra, mivel a betegség igencsak hasonló az influenza-okozta tüdőgyulladáshoz a felvételeken.
 
Az új, Floridai Egyetem által kifejlesztett algoritmus képes leküzdeni ezt a problémát a koronavírusos esetek pontos azonosításával, valamint az influenzától való megkülönböztetéssel. Valódi, potenciális segítséget jelenthet az orvosok számára – hangsúlyozta Ulas Bagci, az UCF Számítástudományi Tanszékének adjunktusa.
 
„Kimutattuk, hogy a mély tanuláson alapuló mesterséges intelligencia-megközelítés szabványosított és objektív eszközként szolgálhat az egészségügyi rendszerek és a betegek számára. Alkalmazható kiegészítő vizsgálati eszközként igen specifikus, korlátozott populációkban. Gyorsan és nagymértékben használható egy visszatérő járványkitörés esetén is” – tette hozzá. Olvasd el: A gépi tanulásos MRI feltárja a PTSD agyi változásait
 
A vizsgálat elvégzéséhez a kutatók a számítógépes algoritmust a Covid-19 felismerésére képezték ki 1280 kínai, japán és olasz beteg tüdő CT-vizsgálata során. Ezt követően 1337 tüdőbetegségben szenvedő páciens CT-vizsgálatán tesztelték az algoritmust, a koronavírustól a rákig és a nem Covid-eredetű tüdőgyulladásig.
 
Amikor a számítógépes diagnózisokat összehasonlították, kiderült: az algoritmus rendkívül jártas a tüdő Covid-19-jellegű gyulladásának pontos diagnosztizálásában és megkülönböztetésében más betegségektől, különösen a betegség előrehaladásának korai szakaszának CT-vizsgálatakor.
 
„A robosztus mesterséges intelligencia-modellek akár 90 százalékos pontosságot is elérhetnek független tesztpopulációkban, fenntarthatják a magas specifitást a nem koronavírushoz kapcsolódó tüdőgyulladásoknál, s elegendő általánosíthatóságot demonstrálhatnak a nem megfigyelt betegpopulációk és központok számára” – összegezte eredményeiket Ulas Bagci.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.