2021. 05. 01. - 08:00

Turpisságot derített ki a mesterséges intelligencia egy holt-tengeri tekercsről

Turpisságot derített ki a mesterséges intelligencia egy holt-tengeri tekercsről

Amit az ember szabad szemmel nem vesz észre, azt megteszi a mesterséges intelligencia. Ez legutóbb egy holt-tengeri ősi tekercsről derült ki.

Számos történelmi jelentőségű lelet elemzésében vetetették már be a kutatók a mesterséges intelligencia használatát – olyan különbségek vagy árnyalatnyi eltérések azonosítására, amelyeket az ember nem vehet észre.
 
A legújabb felfedezés eredményeképpen kiderült: az egyik legismertebb holt-tengeri tekercset nem egy, hanem két ember írta, bár írásuk annyira hasonló egymáshoz, hogy szabad szemmel nem vehető észre az eltérés.
 
A szerzők a Live Science szaklapban megjelentetett tanulmányban mindenkivel megosztották, hogy a két írás megkülönböztetéséhez statisztikai módszereket és mesterséges intelligenciát alkalmaztak, ezek segítségével mutatták ki az ősi kéziraton levő különbségeket. Nagy a valószínűsége, hogy a tekercset készítő két ember ugyanattól tanulta az írást. Olvasd el: Hieroglifa-fordításra is képes a mesterséges intelligencia
 
Holt-tengeri tekercsek - Érdekességre bukkantak a kutatók a mesterséges intelligencia által
Holt-tengeri tekercsek - Érdekességre bukkantak a kutatók a mesterséges intelligencia által
 
 
Ez a kutatás azonban csak a kezdet, hiszen az új technológiák alkalmazásával új lehetőségeket kaptak a holt-tengeri tekercsek elemzésére és az írók megismerésére – mondta el Mladen Popović, a Groningeni Egyetem szakértője.
 
Az első holt-tengeri tekercseket az 1940-es években találták meg a Kumráni-hegységben, ahol a barlangokban összesen 900 ilyet fedeztek fel akkoriban. Az ősi iratok az időszámításunk előtti 4. és időszámításunk szerinti 2. század között készülhettek. Olvasd el: Megmutatja a mesterséges intelligencia, hogyan készíti művét egy festő
 
Mladen Popović és csapata az elsők között azonosított Nagy Ézsaiás-tekercset kezdte elemezni. A tekercs időszámításunk előtt 125 táján íródott héber nyelven - 26 centiméter magas, 7,3 méter hosszú, 54 oszlopot tesz ki.
 
Mivel a szakértő felfedezte, hogy a 27. és 28. oszlop között van egy apró törés, az új módszerek segítségével elemezni kezdték azt.
 
Mesterséges intelligencia használatával derült ki, hogy két ember írta a tekercset, mivel az algoritmus meg tudja különböztetni a tintát a tekercs anyagától. A tinta pirinyó jellegzetességei pedig megmutatják, milyen izommozgással dolgozott az író.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.