2023. 12. 08. - 07:40

Új mesterséges intelligencia: a ChatGPT-t is lekörözi a Gemini

Új mesterséges intelligencia: a ChatGPT-t is lekörözi a Gemini

Megjelent a Google új mesterséges intelligenciája, a Gemini, amely forradalmi változást ígér: több dologra képes az oly népszerű ChatGPT-nél is.

Ki ne hallott volna manapság a ChatGPT hihetetlen képességeiről? Az OpenAI mesterséges intelligenciája, amely 2022 második felében kezdett „tarolni”, komoly sikert ért el. A generatív mesterséges intelligencia szárnyra kapott, rengetegen kezdték el használni a chatbotokat, a képgenerátorokat, így például a ChatGPT-t és a DALL-E 2-t.
 
A Google sem tétlenkedett azonban ezalatt. Saját chatbotját, a Bard-ot 2023 márciusában mutatta be, most pedig óriásit „robbantott”: megjelent a Gemini, a legfrissebb mesterséges intelligencia-modell, amit rögtön ingeráltak is a Bard chatbotba.
 
Az eddigi információk szerint többre képes a ChatGPT-nél, sőt annak újabb verziójánál, a GPT-4-nél is. A Google közzétette adatokat, melyek alapján a Gemini legtöbb tesztben lenyomta az utóbbit. Olvasd el: Érkezik a GPT-4 felturbózva
 
Új mesterséges intelligencia: a ChatGPT-t is lekörözi a Gemini
Új mesterséges intelligencia: a ChatGPT-t is lekörözi a Gemini
 
Első alkalommal körözte le a szakértők teljesítményét, amikor egy hosszadalmas feladatsor elvégzésével bízták meg, amely 57 témát foglalt magába, köztük matematikát, jogi ismereteket és történelmet.
 
Ígéretes multimodális nyelvi modell
 
A Gemini-t mindenképpen kiemelkedővé teszi, hogy ez a multimodális nyelvi modell a képzése során – amit gépi tanulásnak neveznek – nem csupán szövegeket ismert meg, hanem képeket, videókat, hangokat és programozási nyelveket, programkódokat is. 
 
Nem alaptalanok a Google reményei, hogy ha sikert ért el a Gemini, segíthet a vállalatnak visszaszerezni első helyét az OpenAI és fő befektetője, a Microsoft felett. Olvasd el: Sikeres radiológiai vizsgát tett a ChatGPT
 
Annyi bizonyos, hogy a Gemini-t a Google Brain és a DeepMind összevonásával fejlesztették komoly erőfeszítésekkel, s három változatban adja ki a Google az új mesterséges intelligenciát.
 
A legkomplexebbet, a Gemini Ultrát 2024-ben vezetnék be, ezt kimondottan az összetett feladatok megoldására fejlesztették. 
 
A Gemini Pro december 6-tól érhető el a Bard chatboton belül, míg a Gemini Nano a Google Pixel 8 okostelefonjában lett élesítve. Hasznos felhasználási lehetőségeket rejt, például össze lehet foglalni vele a hangfelvételek tartalmát, de válaszüzenetekre is javaslatokat tehet a Whatsapp alkalmazásban.
 
A Google kiemelte ugyanakkor, hogy a többi nyelvi modellhez hasonlóan a Gemini is tévedhet, képes a „hallucinációra”, emellett azonban a Bard chatbot használói rengeteg előnyét ismerhetik majd meg a korábbihoz képest.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.