2023. 05. 05. - 09:45

Új vallást hozhat létre a mesterséges intelligencia

Új vallást hozhat létre a mesterséges intelligencia

Képes akár új vallás létrehozására is a ChatGPT-féle mesterséges intelligencia, azzal, hogy szent szövegeket ír – állítja egy történész.

Új vallást is létrehozhat a mesterséges intelligencia. Yuval Noah Harari történész arra hívta fel a figyelmet, hogy az olyan mesterséges intelligencia, mint a ChatGPT, képes új vallást megalkotására, hiszen képes szent szövegek írására.
 
Harari ismert szakember a Sapiens című, meglehetősen kelendő könyvéről. Meg van győződve róla, hogy a ChatGPT-hez hasonló szoftverek a szent szövegek írásával akár új hívőket is teremthetnek, vonzhatnak embereket.
 
A mesterséges intelligencia „elsajátítja” az emberi nyelvet, s mostmár képes felhasználni azt kultúránk formálására – hangsúlyozta a történész egy tudományos konferencián. Olvasd el: Ősi szövegek olvasását segíti a mesterséges intelligencia
 
Új vallást hozhat létre a mesterséges intelligencia
Új vallást hozhat létre a mesterséges intelligencia
 
„A jövőben láthatjuk majd a történelem első kultuszait és vallásait, amelyek szövegeit nem emberi intelligencia írta. Természetesen, a vallások a történelem során azt állították, hogy szent könyveiket ismeretlen emberi intelligencia írta. Ez korábban soha nem volt igaz. Manapság azonban nagyon gyorsan valóra válhat és messzemenő következményekkel járhat” fogalmazott Yuval Noah Harari. Olvasd el: Ősi szövegeket fedez fel és fejt meg az MI
 
Az akadémikus az ágazat fokozottabb szabályozására irányuló, egyre sokasodó felhívásokhoz is csatlakozott.
 
Mint mondta, gyorsan kell cselekednünk, mielőtt a mesterséges intelligencia kikerül az irányításunk alól. „A gyógyszercégek sem adhatnak el embereknek új gyógyszereket anélkül, hogy ezeket a termékeket szigorú biztonsági ellenőrzésnek vetnék alá” – jegyezte meg a történész.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.