2021. 03. 11. - 09:45

Vinnék a mesterséges intelligencia-kamionokat, mint a cukrot

Vinnék a mesterséges intelligencia-kamionokat, mint a cukrot

Az önjáró teherautók építésével foglalkozó vállalatnak már most több mint 10 ezer megrendelője van. Nagyon úgy tűnik, elindulhat a mesterséges intelligencia-kamionok gyors terjedése.

Határozottan előretörni látszik az önjáró teherautókat megalkotó cég. A startup vállalkozás Nvidia platformon épít vezető nélküli, önálló kamionokat, s ezekre mára több mint 10 ezer megrendelés érkezett.
 
Minden jel arra utal, hogy az autonóm tehergépjármű-ipar hamarosan megszerzi jelentős új kiegészítőjét: az önjáró kamion-építő Plus vállalat bejelentette, közelgő autonóm járműplatformja már az Nvidia Drive Orin-ra épül.
 
A szoftver-definiált rendszer nagy teljesítményű számítási és mesterséges intelligencia-algoritmusaival folyamatosan javítja a szállítási és logisztikai ipar biztonságát és hatékonyságát, melyek akár a légtéren keresztül is frissíthetők – számolta be az újdonságról az Nvidia. Olvasd el: Közel az önjáró kamionok korszaka? 
 
Már most olyan népszerű az Nvidia új platformja, hogy előrendelik az önjáró kamionokat
Már most olyan népszerű az Nvidia új platformja, hogy előrendelik az önjáró kamionokat
 
Az önvezető rendszer, mely a PlusDrive nevet kapta, utólag is felszerelhető a meglévő teherautókra, a gyártók pedig elláthatják azzal az új járműveket.
 
A vállalat 2022-ben vezetné be a következő generációs platformot, de máris több mint 10 ezer előrendelést kapott.
 
Középpontjában a Drive Orinnal, a PlusDrive meglehetősen precíz, 360 fokos képet nyújt a teherautó környezetéről: lidarral, radarral és kamerákkal felszerelve. Olvasd el: Robot-kamionok - Van, aki már most elektromossá tenné a szállítást
 
Az érzékelőkkel gyűjtött adatok segítenek a rendszernek azonosítani a közelben lévő tárgyakat, részt vesznek az útvonal megtervezésében, az objektumok mozgásának előrejelzésében és a jármű irányításában - hogy az önjáró kamion mindig biztonságosan tehesse meg a következő lépését.
 
A fuvarozás egyre fontosabb szerepet játszik a világgazdaságban, s egyre nő az igény a gyors szállításra, azonnali reagálásra. Emellett azonban kevés ember vállalja a kamionos életmódot.
 
Az éjjel-nappal közlekedő, hatékony autonóm járművektől azt várják, sokat enyhítenek majd az iparágra nehezedő nyomáson.
 
A könnyebb személygépjárművekkel ellentétben a teherautók kb. 36.287 kilogrammot nyomnak teljesen megpakolva, s hosszabb időre van szükségük a megálláshoz. Az önálló haszongépjárművek fejlesztéséhez olyan rendszerre van szükség, mely valós időben képes érzékelni nagy távolságokat – hogy a teherautók biztonságosan tudjanak manőverezni.
 
A Drive Orin kihasználásával a Plus intelligens, szoftver által definiált megoldást épít ezen kihívások rövid távú kezelésére.
 
 
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.