2022. 06. 21. - 09:00

Vírusellenes szereket kutat járványok leküzdésére a mesterséges intelligencia

Vírusellenes szereket kutat járványok leküzdésére a mesterséges intelligencia

Új, vírusellenes szerek keresésében vesz részt a mesterséges intelligencia. Jelentős finanszírozási támogatást kapnak majd a Covid-19 kezelésére szolgáló gyógyszerekkel kapcsolatos kutatások is.

Mesterséges intelligenciát alkalmaz új, szájon át szedhető vírusellenes szerek felfedezésére egy nemzetközi kutatócsoport.
 
A szúnyogok terjesztette flavivírusok, például a Zika és a Dengue-láz, valamint a koronavírus kezelésére szolgáló gyógyszerekkel kapcsolatos kutatások jelentős finanszírozási támogatást kapnak majd.
 
A kutatókonzorciumnak - melyet a nonprofit COVID Moonshot vezet -, több mint 68 millió dollárt ítélt oda az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH), azért, hogy felfedezzen és kifejlesszen világszerte elérhető és megfizethető, szájon át bevehető vírusellenes szereket a Covid-19, valamint más jövőbeli világjárványok leküzdésére.
 
A kezdeményezés akkor indult el, amikor a majomhimlő felütötte a fejét: az ilyen vírusok gyors terjedése komoly aggodalmat keltett a szakértők körében is. A majomhimlő szintén vírusos betegség, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint legalább 23 országban jelent meg. Egyelőre azonban – május 13-a óta – az esetek nem rendszeresek. Olvasd el: Segíthet felismerni a vírusokat a mesterséges intelligencia, mielőtt elterjednének
 
Mesterséges intelligencia segít új, szájon át szedhető vírusellenes szerek felfedezésében
Mesterséges intelligencia segít új, szájon át szedhető vírusellenes szerek felfedezésében
 
A COVID Moonshot-ot 2020-ban hozták létre, hogy biztonságos, világszerte elérhető és megfizethető vírusellenes tablettát fejlesszenek ki a koronavírus ellen.
 
A konzorcium alkotta meg a Mesterséges Intelligencia-vezérelt Struktúra Antivírus Platform (ASAP) elnevezésű vírusellenes felderítési folyamatot, szerkezetbiológia, gépi tanulás és számítási kémia felhasználásával.
 
Az ASAP projekt kezdeti hároméves szakaszának célja preklinikai jelöltek előállítása olyan víruscsaládok ellen, melyeket nagyon régóta elhanyagolt a piac – elsődleges fókuszában a Covid-19 áll. Olvasd el: Mely koronavírus-betegeknél nagy a halál kockázata? Az MI megmondja
 
Flavivírusokkal is foglalkozik majd, amelyek olyan nagy endémiás betegségekért felelősek, mint a Dengue-láz és a Zika – ígérte a COVID Moonshot-ot megalapító Szerek az elhanyagolt betegségekért kezdeményezés (The Drugs for Neglected Diseases initiative - DNDi).
 
Méltányos és megfizethető hozzáférést szeretnének biztosítani az eredményeként kifejlesztett vírusellenes szerekhez, különösen Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában – mondta el Rachel Cohen, a DNDi North America ügyvezető igazgatója.
 
Hozzátette, ha a preklinikai állapotú vírusellenes jelöltek készen álltak volna az embereken végzett vizsgálatokra, amikor kitört a koronavírus 2019 végén, életek millióit menthették volna meg. Úgy véli, globális prioritásként kell kezelni az alacsony és közepes jövedelmű országokban a vírusellenes szerekhez való egyenlő hozzáférést.
 
Francisca Mutapi, a skóciai Edinburghi Egyetem Globális Egészségügyi Akadémiájának társigazgatója megjegyezte, a konzorcium tagjai között kell lennie alacsony és közepes jövedelmű országokból származó tagoknak, különös tekintettel Afrikára.
 
Bíznak benne, hogy a mesterséges intelligencia vezérelte platform növelni fogja a rendelkezésre álló szerek számát, melyeket a világ egészségügyi dolgozói alkalmazhatnak a feltörekvő betegségek elleni küzdelemben – mondta el Babatunde Salako, a Nigériai Orvosi Kutatóintézet főigazgatója.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.