2022. 04. 20. - 09:40

Kiiktatja a gyilkost – A mesterséges intelligencia gyorsan észleli a szepszist

Kiiktatja a gyilkost – A mesterséges intelligencia gyorsan észleli a szepszist

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia képes volt a vérmérgezés, vagyis a szepszis gyors észlelésére - drámaian csökkentheti ezzel a halálozás kockázatát.

Áttörő jelentőségű felfedezést tettek a Hancock Laboratórium és a kanadai British Columbia Egyetem (UBC) mikrobiológiai és immunológiai osztályának kutatói: gépi tanulás segítségével voltak képesek a szepszis gyors felismerésére.
 
A szepszis vagy vérmérgezés a világ egyik legnagyobb gyilkosa - világszerte minden ötödik halálesetért felelős, beleértve a súlyos koronavírus-betegség okozta haláleseteket is. Nehéz korán felismerni - a szervezet diszfunkcionális válaszreakciójának tartják a fertőzésre.
 
Számos tünete van, ilyen a láz, a fáradtság, a hiperventilláció és a gyors szívverés –, ezek azonban elsőre más betegségnek is tűnhetnek.
 
„Az új technika eddig soha nem látott módon boncolgatja a szepszisben szerepet játszó diszfunkcionális immunválaszokat. Új betekintést nyújt a - bármilyen típusú - vérmérgezés biológiai folyamataiba, beleértve a koronavírust is” – mondta el Arjun Baghela végzős hallgató, az elemzés vezetője a Hancock Labban. Olvasd el: Vérteszttel azonosítja az agytumor jeleit a mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia gyorsan észleli a szepszist
A mesterséges intelligencia gyorsan észleli a szepszist
 
Hozzátette: az emberek keveset tudnak a szepszisről. Ám 2020-ban az életveszélyes szepszis miatti halálozások száma valószínűleg jóval magasabb, mint minden ötödik beteg, ugyanis nagyjából mindenki, aki elhunyt a Covid-19-ben, valójában vérmérgezésben halt meg.
 
Mire az orvosok biztosak lehetnek benne, hogy egy beteg szepszisben szenved, általában 24-48 óra eltelik, ám a jellemzően erős antibiotikum-kúrából álló kezelés hatékonysága minden óra késlekedéssel csökken. A halálozás kockázata pedig 7,6 százalékkal nő - ami rávilágít a gyors felismerés szükségességére.
 
A sürgősségire érkező páciens általában betegnek érzi magát és a tünetek nem specifikusak, ezért az első 24-48 órában az orvosok csak az alapos figyelemre számíthatnak – mondta dr. Bob Hancock, a mikrobiológiai és immunológiai osztály UBC Killam professzora. 
 
Ráadásul felesleges kockázatot jelent, ha az antibiotikumokat feleslegesen használják. 
 
Kiderült azonban, hogy a mesterséges intelligencia (MI) segítségével már a kezdetekkor azonosítani lehet a szepszist.
 
A UBC mikrobiológiai és immunológiai szakemberei 348 pácienst vizsgáltak meg, akik sürgősségi ellátásra érkeztek a kórházba, négy különböző kontinensen. Vérüket speciális elemzéseknek vetették alá az immunállapot felmérése érdekében. Rádöbbentek, hogy a súlyos szepszis már akkor fennállt,  amikor a beteg megérkezett. Olvasd el: Az egykori süteményszkenner már a rák ellen harcol
 
A mesterséges intelligencia használatával a kutatók képesek voltak azonosítani a génkészleteket, amelyek jelezték a súlyos vérmérgezést.
 
Az MI bevetésével öt altípust, azaz endotípust különböztettek meg, amelyekben a szepszis megnyilvánult. Rámutattak, hogy lehet olyan teszteket készíteni, amelyek mérik a kapcsolódó biomarkereket, így gyorsan detektálni tudják a szervezet fertőzésre adott diszfunkcionális reakcióit.
 
Az MI még azt is meg tudja mondani, hogy a vérmérgezés melyik altípusa áll fenn az adott betegnél.
 
A vizsgálat részleteit az The Lancet weboldalán közölték az EbioMedicine folyóiratban.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.