2010. 03. 31. - 08:00
Baklava - török édesség
A sütemény Törökországban, de a Közép-Kelet, a Földközi-tenger keleti része és a Balkán összes országának népei között jól ismert.
Hozzávalók:
• 500 g rétestészta;
• 3/4 csésze olvasztott, sótlan vaj
• 2 csésze finomra vágott dió
• 1 csésze finomra vágott mandula
• 1/4 csésze cukor
• 2 teáskanál őrölt fahéj
• 1/8 teáskanál darált szegfűszeg
• 2 evőkanál méz
• 500 g rétestészta;
• 3/4 csésze olvasztott, sótlan vaj
• 2 csésze finomra vágott dió
• 1 csésze finomra vágott mandula
• 1/4 csésze cukor
• 2 teáskanál őrölt fahéj
• 1/8 teáskanál darált szegfűszeg
• 2 evőkanál méz
Elkészítés:
Vajazzunk ki egy közepes tepsit és rakjunk az aljára 9 réteslapot. Mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal. Keverjük össze a diót, a mandulát a cukorral és a fűszerekkel és a keverék felét öntsük a réteslapokra. Felmelegítjük a mézet, és keverjük a cukrot, meg a darált diót. Ezt a tölteléket kenjük a réteslapokra. A legfelső réteslapot jól megkenjük olvasztott vajjal, majd rombusz alakúra vágjuk a sütit, úgy, hogy az alsó lapokat nem vágjuk át. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Ha a teteje túl gyorsan elkezdene barnulni, fedjük le. Amíg sül készítsünk szirupot: cukor, víz, szegfűszeg, fahéj,citromlé keverékét főzzük össze. Amikor a cukor elolvadt, még 10 percig forraljuk, szűrjük le, majd hűtsük ki. Amikor a sütemény megsült, vegyük ki és még a felforrósított tetejét megkenjük a hideg sziruppal. Néhány órát hagyjuk állni, mielőtt felvágnánk.
Vajazzunk ki egy közepes tepsit és rakjunk az aljára 9 réteslapot. Mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal. Keverjük össze a diót, a mandulát a cukorral és a fűszerekkel és a keverék felét öntsük a réteslapokra. Felmelegítjük a mézet, és keverjük a cukrot, meg a darált diót. Ezt a tölteléket kenjük a réteslapokra. A legfelső réteslapot jól megkenjük olvasztott vajjal, majd rombusz alakúra vágjuk a sütit, úgy, hogy az alsó lapokat nem vágjuk át. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Ha a teteje túl gyorsan elkezdene barnulni, fedjük le. Amíg sül készítsünk szirupot: cukor, víz, szegfűszeg, fahéj,citromlé keverékét főzzük össze. Amikor a cukor elolvadt, még 10 percig forraljuk, szűrjük le, majd hűtsük ki. Amikor a sütemény megsült, vegyük ki és még a felforrósított tetejét megkenjük a hideg sziruppal. Néhány órát hagyjuk állni, mielőtt felvágnánk.
Memo