2018. 11. 19. - 11:00
Karfiolos sajtos leves – hűvös őszi napokra
A hidegre forduló időjárás előhozza bennünk a meleg, ízletes ételekre való igényt – így kerülnek egyre inkább előtérbe a levesek is. Lássuk, mit ajánlhatunk a karfiol kedvelőinek.
Ha szeretjük a leveseket és szívesen próbálunk ki valami újat, szerezzünk be egy szép karfiolt és lássunk neki az alábbi, őszi napokra ideális, melegítő, finom sajtos levesnek!
A karfiolon kívül szokványos zöldségekre és egy kis vajra, tejre lesz hozzá szükségünk.
Hozzávalók:
1 nagyobb darab vaj; 1 nagyhagyma, szépen összeaprítva; 1 nagyméretű karfiol, letisztítva, rózsáira bontva; 1 burgonya, hámozva és darabokra vágva; 200 ml zöldségleves alap (leveskockából tökéletes); 400 ml tej; 100 gramm cheddar sajt, kockákra vágva.
Finom és sűrű leves karfiollal és sajttal - hűvös őszi napokra
Melegítsük fel a vajat egy nagyméretű serpenyőben. Tegyük bele a hagymát és süssük, míg meg nem puhul – kb. 5 percig, gyakran keverve. Adjuk hozzá a karfiolt, a burgonyát, a zöldséglét, a tejet és fűszerezzük.
Forraljuk fel az egészet, majd csökkentsük a hőt és hagyjuk főni a levest nagyjából 30 percig, vagy míg a karfiol is megpuhul és a krumpli majdnem szétesik.
Botturmixszal vagy ételfeldolgozóval dolgozzuk össze a levest, hogy krémes állagú legyen – ha csészékben szolgáljuk fel, több tejet is adhatunk hozzá, hogy könnyedebbé váljon.
A karfiolos-sajtos levest előre is készíthetjük, hűtőszekrényben eláll, vagy lefagyaszthatjuk 1 hónapig.
Ha készen áll a kínálásra, melegítsük jól fel, töltsük bögrékben vagy kis levesestálakba és szórjuk meg sajttal.
Keverjük át fogyasztás előtt.
B.A.