2022. 07. 12. - 10:40

Hogyan optimalizálja a kemoterápiás dózist a mesterséges intelligencia?

Hogyan optimalizálja a kemoterápiás dózist a mesterséges intelligencia?

A személyre szabott kemoterápiás dózis optimalizálását teszi lehetővé egy új mesterséges intelligencia-platform, melynek most a működését is láttatni engedik a szakemberek.

Biztató eredményeket ért el egy kutatócsoport, mely már alkalmazza a CURATE.AI elnevezésű mesterséges intelligencia-platformot.
 
Az eszközt a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) csapata a Szingapúri Nemzeti Egyetemi Rákkutató Intézet (NCIS) klinikusaival együttműködve alkalmazta. Ez megoldja, hogy az orvosok optimális és személyre szabott kemoterápiás adagokat készítsenek a pácienseknek.
 
Cikkünk első részében a vizsgálat részleteiről számoltunk be.
 
Hogyan működik azonban pontosan a CURATE.AI?
 
A CURATE.AI kis adatalapú megközelítést alkalmaz az egyes betegek gyógyszeradagjának kalibrálására, az illető saját klinikai adatai alapján.
 
Minden páciensnek különböző dózisokat adnak be a gyógyszerből, mérve a különböző dózisokra adott reakcióit. Ezeket az adatokat a többi releváns klinikai adattal együtt felhasználják az egyes betegek digitális profiljának összeállításához.
 
A személyre szabott kemoterápiás dózis optimalizálását teszi lehetővé egy új mesterséges intelligencia-platform
A személyre szabott kemoterápiás dózis optimalizálását teszi lehetővé egy új mesterséges intelligencia-platform
 
A gyógyszeradagolást viszonyítják a kezelés hatékonyságához és biztonságosságához - a CURATE.AI kiválasztja a megfelelő dózisokat, hogy optimalizálja a kezelési eredményeket az egyes digitális profilokhoz. A kezelés során idővel változhat az adag.
 
A 2020 augusztusa és 2022 áprilisa között lezajlott kísérlet során – melyet a szingapúri Országos Egyetemi Kórházban végeztek – a klinikusok megítélés alapján elfogadhatták vagy elutasíthatták a CURATE.AI dózisajánlásait.
 
„A kísérlet eredményei igen biztatóak. Megfigyeléseink alapján a kemoterápiás dózisok átlagosan körülbelül 20 százalékkal csökkentek, a CURATE.AI adagjavaslatainak 96,7 százalékát elfogadták a klinikusok” - mondta dr. Agata Biasiak, a tanulmány előadója és társszerzője.
 
Hozzátette: a vizsgálat egyéb eredményei azt mutatták, hogy a betegek 80 százalékban betartják az ajánlott adagokat, s 100 százalékban az adagolási ajánlásokat is a szükséges időkereten belül.
 
Ezen, korai eredmények optimista előrelépést jelentenek afelé, hogy a CURATE.AI beépíthető legyen a klinikai gyakorlatba.
 
A kísérlet eredményeit az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) 2022-es éves találkozóján ismertették, prospektív és intervenciós tanulmányként, amely MI-alapú megközelítést alkalmaz az emberek kezelése terén.
 
Az ASCO a rákos betegeket ápoló egészségügyi szakemberek vezető szakmai szervezete - a találkozón a rákkutatás legújabb eredményeiről tartanak előadásokat.
 
„Világszinten rendkívül ritka, hogy egy orvosbiológiai mérnöki részleg technológiájának klinikai vizsgálatát elfogadják bemutatásra az ASCO éves találkozóján. Ez demonstrálja a valós világra és a betegekre gyakorolt ​​hatást, melyet a mérnöki és orvostudományi innováció révén valósítanak meg, továbbá ösztönöz számos más tudományágat, amely a gyakorlatot megváltoztató orvosláshoz szükséges” – jegyezte meg Dean Ho professzor, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Design and Engineering Főiskola Orvosbiológiai Mérnöki Tanszékének vezetője, a tanulmány társszerzője.
 
A következő lépések
 
A kezdeti előrelépést követően a cél a CURATE.AI beépítése a szolid tumoros kezelés dóziskiválasztásának klinikai munkafolyamataiba. A Szingapúri Nemzeti Egyetem csapata egy nagyobb, randomizált vizsgálat felé halad az optimalizálási platform teljesítményének további validálása érdekében.
 
A kutatócsoport emellett olyan klinikai vizsgálatokat is végez majd, melyekben többek között más típusú rákos megbetegedések - például mielóma multiplex - és olyan rendellenességek is szerepelnek, mint a magas vérnyomás.
 
A csapat egy küszöbön álló kísérletet is indít majd, hogy optimalizálja a személyre szabott immunterápia adagolását szolid rákos megbetegedések esetén.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.