2022. 06. 21. - 10:30

Kemoterápiás dózis optimalizálását oldja meg a mesterséges intelligencia

Kemoterápiás dózis optimalizálását oldja meg a mesterséges intelligencia

Egy új mesterséges intelligencia-platform lehetővé teszi az orvosok számára, hogy optimalizálják a személyre szabott kemoterápiás dózist.

Ígéretes eredményekről számolt be a CURATE.AI használatával kapcsolatban egy kutatócsoport.
 
A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) csapata a Szingapúri Nemzeti Egyetemi Rákkutató Intézet (NCIS) klinikusaival együttműködve alkalmazta a mesterséges intelligencia-eszközt, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy optimális és személyre szabott kemoterápiás adagokat készítsenek a betegeknek.
 
A PRECISE.CURATE elnevezésű kísérleti klinikai vizsgálatban 10 szingapúri beteg vett részt, akiknél előrehaladott szolid daganatot és túlnyomórészt áttétes vastagbélrákot diagnosztizáltak. A klinikusok elfogadták a CURATE.AI által javasolt adagok közel 97 százalékát, néhány páciens pedig optimális dózist kapott, ezek átlagosan nagyjából 20 százalékkal voltak alacsonyabbak. 
 
Kemoterápiás dózis optimalizálását oldja meg a mesterséges intelligencia
Kemoterápiás dózis optimalizálását oldja meg a mesterséges intelligencia
 
Ezen korai eredmények ígéretes előrelépést jelentenek a valóban személyre szabott onkológia terén, vagyis a gyógyszeradagok dinamikusan módosíthatóvá válhatnak a kezelés során.
 
Dean Ho professzor és csapata által kifejlesztett CURATE.AI olyan optimalizálási platform, amely a páciens klinikai adatait használja fel - beleértve a gyógyszertípust, a gyógyszeradagot és a rák biomarkereit - hogy személyre szabott digitális profilt hozzon létre. Ezután ezt alkalmazzák az optimális dózis testreszabásához a vizsgálat és a kemoterápiás kezelés közben.
 
„A kemoterápiás kezelést gyakran fix dózisokban adják, bizonyos betegparaméterek alapján. Nem biztos viszont, hogy ezek a toxicitástól vezérelt dózisok optimális választ adnak a kezelésre. Bízunk benne, hogy a hatékonyság-vezérelt CURATE.AI-val segítünk az orvosoknak a gyors azonosításban, vagyis abban, melyek az optimális dózisok, amelyeket a kezelési ciklus különböző szakaszaiban minden betegnél személyre szabnak. A végső cél a páciensek állapotának és a kezelési eredményeinek javítása" - magyarázta Ho professzor, aki a NUS Design and Engineering Főiskola Orvosbiológiai Mérnöki Tanszékének vezetője, a tanulmány társszerzője.
 
„A CURATE.AI célja, hogy potenciálisan több reagálás szülessen a kezelésre és azonosítsa a betegek számára megfelelő dózisokat, amelyek optimalizálhatják a hatékonyságot és/vagy meghosszabbíthatják azt az időtartamot, amikor a páciens reagál a kezelésre. Az adagok potenciálisan alacsonyabbak lehetnek, mint a hagyományosan alkalmazott nagy dózisok” – mondta Dean Ho.
 
„A mesterséges intelligencia alkalmazásának fontos szempontja az orvostudományban a klinikusok közvetlen bevonása az egyénre szabott adatkészletek létrehozásába. A kísérlet ígéretes lépést jelent abban, hogy a CURATE.AI beépítsék a szolid daganatok kezelésébe, a dinamikus dóziskiválasztás klinikai munkafolyamatába. A CURATE.AI kulcsfontosságú célja, hogy valóban személyre szabott adagolást tegyen lehetővé a pácienseknek, ugyanakkor az orvosok számára megoldja az optimális adag meghatározását minden egyes betegnél, anélkül, hogy ez növelné a munkaterhét. Ily módon a klinikusok jobban összpontosíthatnak a páciensre és a gondozóra” – mondta dr. Raghav Sundar, a PRECISE.CURATE klinikai vizsgálat vezető kutatója, az NCIS Hematológiai-Onkológiai Osztályának tanácsadója.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.