2023. 08. 15. - 09:20

Kell-e visszér műtét? – A genetika is befolyásolja

Kell-e visszér műtét? – A genetika is befolyásolja

A műtét szükségessége a genetikával függ össze - mutatta ki a visszerekkel kapcsolatos, eddigi legnagyobb tanulmány.

Vajon mitől függ, hogy szükségünk lesz-e visszérműtétre?
 
Oxfordi kutatók a közelmúltban végeztek el egy nemzetközi tanulmányt, amely első alkalommal állapít meg egy kritikus genetikai kockázati pontszámot - annak előrejelzésére, hogy a visszérbetegséggel küzdő páciensek milyen valószínűséggel igényelnek műtétet. Sőt, utat mutat a lehetséges új terápiák felé is.
 
A tanulmány a Nature Communications szaklapban jelent meg.
 
A visszér a krónikus vénás betegségek igen gyakori megnyilvánulása - a nyugati országok lakosságának több mint 30 százalékát érinti a probléma.
 
Amerikában több mint 11 millió férfi és 22 millió 40–80 éves nő szenved tőle. Kezelés hiányában számos egészségügyi szövődményhez vezethet, beleértve a lábszárfekélyt és végső soron az amputációkat.
 
Kell-e visszér műtét? – A genetika is befolyásolja
Kell-e visszér műtét? – A genetika is befolyásolja
 
Az oxfordi kutatók 49 olyan genetikai változatot azonosítottak, amelyek növelik a visszerek kialakulásának kockázatát. Kiemelték a visszérpatológiában kulcsszerepet játszó utakat, köztük a szervezet kötőszöveteivel és az immunrendszerrel kapcsolatos problémákat.
 
A tanulmány egy interdiszciplináris együttműködés keretében jött létre az Oxfordi Egyetem Orvostudományi Osztályán.
 
A Nuffield Ortopédiai, Reumatológiai és Mozgásszervi Tudományok Osztályának (NDORMS), a Nuffieldi Sebészeti Tudományok Osztályának (NDS) és a Nuffieldi Női és Reproduktív Egészségügyi Tanszéknek a kutatói együtt dolgoztak a 23andMe nevű, közvetlenül a fogyasztók számára genotipizáló amerikai kereskedelmi vállalattal. A cél az volt, hogy feltárják, kik hajlamosabbak a visszér kialakulására.
 
„Létfontosságú volt a sebészek bevonása a kutatócsoportba, lehetővé tették ugyanis azon páciensek azonosítását, akiknek a betegsége súlyosabb volt, ezért műtéten estek át. Mindez 49 genetikai variáns felfedezéséhez vezetett, 46 területen, a visszerekre hajlamosító genomban. Ez az áttörés nagymértékben javítja csapatunk tudását a visszér biológiájával kapcsolatban, s ez lesz az alapja a további biológiai kutatásoknak és a potenciálisan új kezeléseknek” – mondta Dominic Furniss, az NDORMS plasztikai és helyreállító sebészet professzora, a tanulmány vezető szerzője.
 
„Ez a nagy tanulmány számos új bizonyítékot gyűjt össze a visszerek hátterében álló genetikáról, amely állapot igen gyakori a nőknél és a terhesség alatt. Izgalmas, új utakat nyit meg az új jövőbeli kezelések kifejlesztése előtt” – jegyezte meg Krina Zondervan professzor, társszerző, a Nuffield Női és Reproduktív Egészségügyi Osztály osztályvezetője.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.