2016. 10. 11. - 12:40

Így enyhítsd a fogtályog-fájdalmat

Így enyhítsd a fogtályog-fájdalmat

Nem egyszerű megbirkózni azokkal az „egybegyűlt” fertőzésekkel, melyek a fogtályogot alkotják – a fájdalmas probléma ráadásul a fog gyökerénél alakul ki. Hogyan enyhítsük a panaszainkat?

A fogtályog lényegében fogfertőzések lokalizált gyűjteménye, mely a fog gyökerét érinti. A fájdalmas fogprobléma általában kezeletlen fogszuvasodás eredménye, de lehet az oka megrepedt, törött fog vagy tömés is. Származhat ínyfertőzésből vagy előrehaladott állapotú ínybetegségből is.

Nem kétséges, hogy a fogtályog okozta fájdalom meglehetősen erős. A kezelés érdekében minél előbb fogorvoshoz kell kerülnünk, s valószínű, hogy gyökérkezelésre lesz szükség a fertőzött szövet eltávolítása érdekében.

Fogtályog esetén, amint lehet, fogorvoshoz kell menni

Fogtályog esetén, amint lehet, fogorvoshoz kell menni

Ám amíg nem jutunk el az orvoshoz, muszáj enyhíteni a fájdalmat.

Az alábbi módszerekkel sikert érhetünk el.

1.Kerüljük a túl hideg vagy túl meleg italokat. A szuvasodás miatt a fogat védő dentin valószínűleg sérült, az extrém hőmérséklet ezért fájdalmat produkál.

2.Ne együnk-igyunk túlságosan magas cukortartalmú vagy savas italokat.

3.Használjunk vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítót, de az ajánlott adagot sose lépjük túl! Nézzünk utána annak is, szedhető-e az adott termék más gyógyszerekkel, melyeket alkalmaznunk kell. A gyulladást csökkentő készítmények általában jól működnek a fogfájásra is.

4.Fogselymezzünk a problémás fog körül, mert az ételmaradékok és a plakk eltávolítása ilyenkor különösen fontos és csökkenti is a fájdalmat.

5.Használjunk szegfűszegolajat. A legtöbb, egészséges élelmiszereket árusító üzletben megtaláljuk – antiszeptikus és fertőtlenítő hatása miatt hasznos. Áztassunk egy kis vattapamacsot az olajba, majd egy tiszta csipesszel illesszük a fájós fogra és 10 másodpercig tartsuk rajta. Vigyázzunk: ne nyeljünk le az olajból egy cseppet se!

Fogfájás esetén vigyázzunk a túl meleg és túl hideg italokkal

Fogfájás esetén vigyázzunk a túl meleg és túl hideg italokkal

6.Alkalmazhatunk átmeneti tömést a fájós fogra, amelyet a gyógyszertárakban vény nélkül is beszerezhetünk.

7.Emeljük meg a fejünket alvás közben egy nagyobb párnával. Ha pihenés közben így teszünk, kevesebb nyomást gyakorolunk a fájdalmas területre.

8.Öblögessünk sós, meleg vízzel. Naponta 2-3 alkalommal érdemes ezt megtenni – enyhíti a fogtályog miatt kialakult fájdalmat, amennyiben azt ínyfertőzés okozza. A sós víz szintén antiszeptikus hatással bír, eltávolítja a baktériumokat a fertőzött területről.

Ne feledjük, minél később megyünk el a fogorvoshoz, annál nagyobb lehet a probléma. Ne halogassuk, mert komolyabb komplikációk alakulhatnak ki. Már a fájdalom első jelentkezésekor telefonáljunk a rendelőbe!

Kapcsolódó cikk:

Ha "alszik" is, súlyosan rongál a fogtályog

Van esélyünk a fogtályoggal szemben?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.