2020. 06. 24. - 12:30

10 ok, amiért nem éri meg kerülgetni a gondokat

10 ok, amiért nem éri meg kerülgetni a gondokat

Hajlamosak vagyunk kerülni cselekedeteket, helyzeteket a mindennapokban? Magatartásunk az élet minden területére kihat, beleértve a kapcsolatunkat. Miért nem érdemes kerülgetni a dolgokat?

Ha hajlamosak vagyunk arra, hogy sosem oldunk meg igazán egy problémát, hanem inkább kerülgetjük, halogatjuk – itt az ideje, hogy ezen változassunk. Íme, miért nem érdemes ezt a magatartást folytatni!
 
1.A kerülgetés nem old meg semmit: mi értelme van azt játszani, hogy minden rendben van? A homokba dugott fej esete, mellyel csak húzzuk a gondok rendezését. Maguktól minden bizonnyal nem fognak megoldódni.
 
2.A kerülgetés károsítja a kommunikációt a partnerünkkel: ha kerüljük, hogy beszélgessünk egy témáról, lassan minden mást kilövünk és a hallgatás még stresszesebb lesz. Sokkal jobb lenne nyíltan beszélni minden problémáról, ami felmerül!
 
Nincs értelme halogatni, kerülgetni a gondok megbeszélését
Nincs értelme halogatni, kerülgetni a gondok megbeszélését
 
3.Sokszor jobb egy hirtelen tüske: természetes, hogy nem kellemes, amikor kritikát kapunk vagy a párunk elmond egy fájó dolgot. De sokkal jobb egy kisebb, hirtelen ütés (akár egy kijózanodás), mint a hosszú, stresszes, lelkileg megterhelő mindennapok.
 
4.A problémákat gyakran nagyobbnak látjuk, mint amilyenek: a legtöbb ember tapasztalatból tudja, hogy ha valamit hosszabb ideje kerülget, egyszercsak kipukkad a lufi. Ha azonban mindig foglalkozunk a kisebb gondokkal is, nem lesz semmilyen kifakadás.
 
5.A neheztelés egyre nő: a kerülgetéssel, konfliktus-kerüléssel van még egy nagy baj. A felekben egyre nő a neheztelés és az ember olyan dialógusokat képzel el, melyek a valóságban nem így zajlanának le. Ha előhozakodunk a problémával, még kellemesen csalódhatunk is.
 
6.A kerülgetés arra késztet, hogy másokkal beszéljük meg gondjainkat: pedig azokat a partnerünkkel kellene megvitatnunk! Persze, ez arra jó, hogy lelkileg megkönnyebbüljünk, ám nem segít rajtunk, ha hazatérünk a párunk mellé.
 
7.Rengeteg energiát ölünk a kerülgetésbe: ahelyett, hogy erre szánjuk fölös energiánkat, jobb lenne inkább kibeszélni kedvesünkkel a dolgokat. Sokkal jobban leszünk!
 
8.Halmozzuk a gondokat: amennyiben kerüljük, hogy valamiről beszéljünk vagy valamit megoldjunk, a megoldás nélküli dolgok csak egyre gyűlni fognak, újabb rétegként rakódva a kapcsolati gondokra.
 
9.Az elkerülés az élet más területeire is bekúszik: amennyiben párkapcsolatunknál ezt alkalmazzuk, esélyes, hogy másutt is ezt fogjuk. A munkánkban, családi életünkben, a baráti körünkben – ez pedig semmi jóra nem vezet.
 
10.Az elkerülés csupán átmeneti megoldás: érdemes tudnunk, hogy az igazság előbb-utóbb kiderül. Vagyis, csak halogatjuk az elkerülhetetlent. Jobb előbb átbeszélni és megoldást keresni a gondokra, visszaszerezni az irányítást a dolgok felett. Ha pedig nincs megoldás, sajnos, tovább kell lépni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.