2021. 07. 14. - 11:20

Három dolog, amit fontolj meg, mielőtt összeköltöznél

Három dolog, amit fontolj meg, mielőtt összeköltöznél

Érthető, hogy ha szerelmes valaki, a fellegekben jár, amikor szóba kerül az összeköltözés. Érdemes azonban rózsaszín szemüveg nélkül átgondolni, valóban jól alakulnának-e a dolgok.

Ha összeköltözés előtt állunk, vagy már foglalkoztat minket a gondolat, igen fontos objektíven végiggondolni, jó döntés-e ez. Sokan ugranak bele gondolkodás nélkül, majd hónapokkal később azzal szembesülnek, hogy nem jönnek ki egymással igazán.
 
Ezt elkerülendő, 3 alapvető dolgot tisztázzunk magunkban, mielőtt meglépjük az összebútorozást. Lássuk, mik ezek.
 
1.Célok és szükségletek a párkapcsolatban: nagyon fontos, hogy egy kicsit letegyük a rózsaszín szemüveget és megbeszéljük párunkkal, ki mit vár a kapcsolattól. Mi az, amire szükségünk van, mitől érezzük jól magunkat és komfortosan? A szabályok közé tartozik az is, szeretnénk-e vendégeket fogadni vagy viselünk-e bent cipőt. A személyes tér szintén kiemelten lényeges – lesz-e módunk arra, hogy teret adjunk a másiknak?
 
Mindig gondoljuk jól végig, milyen szabályok szerint élnénk a közös lakásban
Mindig gondoljuk jól végig, milyen szabályok szerint élnénk a közös lakásban
 
A legtöbb, jól működő kapcsolatban mindkét félnek van saját szabadideje, tere, végezheti a hobbiját és találkozhat a barátaival külön is. Az együtt töltött idő ettől csak jobb és értékesebb lesz!
 
2.Szokások a pénzköltés terén: az, hogy ki hogyan és mire költ, általában mélyen gyökerező, régóta kialakult dolog és személyenként nagyon eltérhet.
 
A számlák fizetése, a napi költések bizony éket verhetnek a felek közé, ezért fontos tisztázni, ki hogyan gondolja ezeket a dolgokat. Ha azon is vita van, milyen kenyeret vagy öblítőt veszünk, nagyobb gondokra lehet számítani, amennyiben mondjuk mosógépet kell venni vagy valamilyen elektronikai eszközt.
 
Radikálisan hangzik és cseppet sem romantikus, de az együttélés előtt ezt sem árt átgondolni: egyformán gondolkodunk-e. Ha az egyik fél nagyon spórolós, míg a másik kis túlzással szórja a pénzt, az általában nem vezet semmi jóra.
 
3.Tisztaság és kompromisszumok: amit az egyik fél tisztának és rendesnek tart, az a másiknak lehet, hogy nem elég. Lényeges már az elején tisztázni, ki hogyan és mennyit takarítana, hogyan tartsuk fenn a rendet a lakásban.
 
Mindenki más szokásokat hoz otthonról, s előfordulhat, hogy a másik furcsán néz emiatt – mert ő mást tanult, másként csinálja. Ne várjuk meg, hogy konfliktus legyen belőle, alakítsunk ki közös szabályokat, menetrendet.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.