2021. 11. 25. - 09:16

A jövő videójátékai - 4. rész: az alternatív valóságok

A jövő videójátékai - 4. rész: az alternatív valóságok
A saját magát fejlesztő mesterséges intelligenciáról sorozatunk előző részében írtunk. A virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (XR) viszont már korábban forradalmasították a játékipart, a jövő nagy nyertese pedig a vegyes valóság, azaz a mixed reality lehet.

A videojátékok népszerűsége hosszú évek óta folyamatosan növekszik. Jól mutatja ezt az a tény, hogy mára a játékipar nagyobb arányt birtokol, mint a filmek és a sportok együttvéve. Az embereknek komoly igényük van a minőségi szórakoztatásra, ami pedig új megoldásokra ösztönzi a játékkészítőket.

Az úgynevezett vegyes valóság a virtuális és a kiterjesztett valóság technológiáját ötvözi, továbbfejlesztve az olyan játékok bizonyított népszerűségét, technológiáját és széles körű hozzáférhetőségét, mint a Pokémon Go.

Nagy-Britannia két vezető játékprofesszora - dr. Jethro Shell, a De Montfort Egyetem játék- és információs rendszerek vezető előadója, valamint dr. Edward Powley, a Falmouth Egyetem Games Academy docense úgy vélik, hogy jelenlegi formájában a VR ellentétes az emberek gyakran vágyott szociális vágyaival. Nem csupán a hardver elég drága és speciális, hanem az arcunkhoz kell csatolni valamit, ami kizárja a valós világot, ami sok ember számára nem vonzó.

A kiterjesztett valóságban (AR) több lehetőség rejlik, különösen azért, mert sokkal könnyebben hozzáférhető, és a valós és a virtuális világot ötvözi, új társadalmi élményekkel széles közönséget érve el.


Egy másfajta valóság megélése a jövő videójátékainak is része lehet

"A VR 1.0-n még nem igazán léptünk túl, és bár a 2.0-s verzió felé haladunk a szemkövetéssel, a szélesebb látómezőkkel, a nagyobb felbontással, a jobb hanggal és a jelentősebb szabadságfokkal, de ezeket a területeket még tovább kell vizsgálni."

Ha a VR valóban sikeres lesz, dr. Shell szerint jobb haptikus visszajelzésre lesz szükség. "A VR-t feltáró fejlesztők a jelenlegi technológiára építve, bizonyos érzetek fokozásával próbálhatnak meg fejlődni - véli a szakember. - Képzeljük el, milyen érzés lenne megérinteni a lőszert, amikor felvesszük egy first-person shooter típusú lövöldözős játékban; hogyan fogjuk meg egy rallyautó kormányát; esetleg hogyan érzékeljük az ellenfél erőteljes ütését."

Olvass tovább ide kattintva arról, hogy miként veszik át a főszerepet a felhőalapú megoldások a játékoknál!

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.