2021. 11. 26. - 12:47

A jövő videójátékai - 5. rész: felhőalapú játékok

A jövő videójátékai - 5. rész: felhőalapú játékok
Alternatív játékvilágokról és a vegyes valóságról szólt sorozatunk előző cikke. Attól a ténytől pedig nem lehet elvonatkoztatni, hogy a személyes és a munkahelyi környezet is a fizikai gépektől a felhő alapú megoldások felé halad, és nincs ez másként a játékoknál sem.

A videojátékok népszerűsége hosszú évek óta folyamatosan növekszik. Jól mutatja ezt az a tény, hogy mára a játékipar nagyobb arányt birtokol, mint a filmek és a sportok együttvéve. Az embereknek komoly igényük van a minőségi szórakoztatásra, ami pedig új megoldásokra ösztönzi a játékkészítőket.

A felhőalapú játék lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a technológiai cégek távoli szervereiről streamelt videojátékokkal játsszanak. Éppen úgy, ahogyan a Netflix-filmeket streameljük a laptopunkon anélkül, hogy előbb be kellene tennünk egy DVD-t.

Elméletileg ez a megoldás kevésbé teszi relevánssá a játékosok helyi hardverét - a játékokat eszközüktől függetlenül streamelhetik. Vagyis nem szükséges rendkívül drága, már-már megfizethetetlen számítógépeket vásárolni, mivel elegendő lesz csupán stabil és gyors internetkapcsolattal (és természetesen egy minimális hardverkövetelménnyel) rendelkezni.

Mivel pedig a felhőalapú játékokat jellemzően előfizetéses szolgáltatásként kínálják, a játékosok a fizikai média birtoklásának mentalitásából a digitális tartalom bérlésének mentalitása felé mozdulhatnak el.

A felhőbe költözhetnek a jövő videójátékai
A felhőbe költözhetnek a jövő videójátékai

Az elmúlt néhány évben a Sony és a Microsoft, amelyek sokáig a konzoljátékok meghatározó szereplői voltak, saját felhőalapú játékszolgáltatásokat vezettek be, és így tett a játékchip- és videokártyagyártó NVIDIA is.

A Google 2019-ben adta ki felhőalapú játékszolgáltatását, a Stadia-t. Az Amazon pedig 2020-ban debütált a Luna nevű felhőalapú játékkínálatával. Még a Netflix is - amely eddig csak filmeket és tévéműsorokat készített - jelét adta, hogy beszáll a felhőalapú játékba. A vállalat nemrég vette fel első játékért felelős alelnökét.

A NewZoo játékelemző cég előrejelzései szerint a felhőalapú szerencsejáték 2021 végére 1,6 milliárd dollár bevételt fog hozni több mint 23 millió fizető ügyféltől.

A felhőalapú játékoknak azonban a legnagyobb akadályt még le kell leküzdeniük ahhoz, hogy valóban elterjedtté váljanak: ez pedig nem más, minthogy a felhasználók számára zökkenőmentes, és nem „szaggató” játékélményt nyújtsanak. Ez a fajta élmény pedig nehezen elérhető bárki számára, akinek nincs jó internetkapcsolata.

A felhőalapú játékszolgáltatás működtetése ráadásul költséges és számításigényes, így a technológia megfelelővé tétele tehát időbe telik. De annyira sok időbe nem, mivel akár már pár éven belül átveheti a mainstream játékmód szerepét a játékosok körében.

A videojátékok tehát ígéretes jövő előtt állnak, hála a technológia folyamatos fejlődésének. A jelenlegi virtuális valóság platformok elszigetelt játékától a jövőben interaktívabb virtuális terek felé mozdulhatunk el. Emellett a jövő játékosai sokkal inkább a szereplőjévé válhatnak a történeteknek és kihívásoknak, mint valaha.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.