2017. 11. 16. - 09:55

Egyenetlen íny: mi okozza és hogyan korrigálható?

Egyenetlen íny: mi okozza és hogyan korrigálható?

Sokakkal előfordul, hogy az ínyük túl alacsonyan vagy túl magasan helyezkedik el a fogakon – mosolyukat kissé furcsának ítélik, ezért felnőttként műtétre vállalkoznak. Mit kell tudni e szépségfogászati beavatkozásról?

Nem mindenki születik tökéletes mosollyal. Sokan elégedetlenek mosolyukkal, amennyiben a fogínyük az átlagoshoz képest túl magas vagy alacsony.

Napjainkban erre a problémára van megoldás: az ínykontúr műtét. A kozmetikainak számító beavatkozás korrigálja az egyenetlen ínyt, s elvégzését követően bátrabban mosolyoghat az illető.

De mi okozza az egyenetlen ínyt?

Az íny, amely a fogak nagyrészét takarja, mosolyunkat túl visszafogottá teheti, ha azonban túl keveset fed a fogakból, túlságosan nagynak is tűnhet a mosoly.

Az ínykontúrral nemcsak szebb mosolyt érünk el - egészségügyi problémát is orvosolhat

Az ínykontúrral nemcsak szebb mosolyt érünk el - egészségügyi problémát is orvosolhat

Az íny elhelyezkedését több dolognak is köszönhetjük: sok esetben a genetika eredménye, de lehetséges, hogy valamilyen egészségügyi probléma vagy bizonyos gyógyszerek következménye.

Ugyanakkor, ha az íny magas és a fogak nagyobbnak tűnnek emiatt, számos esetben ínyvisszahúzódás állhat a háttérben. Egy olyan állapot,melyben az ínyszövet hátranyomódik a fogról és a gyökerek kiszolgáltatottabbá válnak a környezeti hatásoknak.

Ám az ínyvisszahúzódás azonban nemcsak hosszabbnak mutatja a fogakat. Súlyos fogproblémákhoz vezethet – például szuvasodáshoz és a fogak elvesztéséhez.

Jele lehet periodontális betegségeknek is, melyben a fogak tartóstruktúrája, azaz az íny és a csont hanyatlani, romlani, kopni kezd.

Szükség van az ínykontúrra?

Önmagában az ínykontúr szépségfogászati beavatkozás kozmetikai műtétnek számít – a legtöbb esetben egészségügyileg nem indokolt. Számos páciensnek csupán azért van szüksége rá, hogy vállalhatóbbá tegye a mosolyát.

Van azonban, akinél komoly szükséglet a procedúra, más, periodontális problémákkal együtt kell kezelni – ilyen például egy regeneratív eljárás vagy korona hosszabbítás.

Az ilyen esetekben egyébként nem is kozmetikai beavatkozásnak tekintik az ínykontúrt.

Ki végzi?

Az ínykontúrozó műtétet általános fogorvosok és ínyre szakosodott specialisták végzik. Természetesen fogorvosunkat célszerű megkérdezni afelől, ő maga el tudja-e végezni a beavatkozást, vagy ajánl-e valakit, akinek megvan hozzá a kellő szaktudása.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Mit kell tudni a lézeres ínykorrekcióról?

Baleset vagy gyengülés - miért törnek a fogaink?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.