Szépségfogászat - Fogpótlás

Ilyen kockázattal járhat a fogászat is?

Ilyen kockázattal járhat a fogászat is?

Egy fogászati kezelés sem olyan rizikómentes, mint gondolnánk. Bizonyos dolgok akár egy évtizeddel később is kimutathatók a belekben – és fogorvosi beavatkozásból származnak.

Nem annyira biztonságos egy fogászati kezelés sem, mint hinnénk. Ausztrál orvosok megbizonyosodtak arról, hogy a beavatkozásból származó egyes részecskék vagy egyéb fogászati eszközök nyomot hagyhatnak az ember szervezetében. Egy, fogbeültetésből származó huzalt például egy évtizeddel kezelése után találtak meg egy nő belében.

Egy másik esetben a műfogakra használt ragasztó hosszútávú alkalmazása miatt idegi károsodást szenvedett el egy 62 éves férfi: már nem érezte a lábait.

Mindkét esetről a BMJ Case Reports számolt be.

A fogászati kezelések is okozhatnak néha hihetetlen problémákat

A fogászati kezelések is okozhatnak néha hihetetlen problémákat

Az egyébként teljesen egészséges, 30 éves hölgyet azután szállították kórházba, hogy 2 napig gyomorfájdalmak gyötörték. Az alapos vizsgálat során kiderült, hogy egy apró fogászati huzal több helyen átszúrta a vékonybelét.  Ez pedig ún. volvulus állapotot váltott ki – vagyis a bél megcsavarodott.

A páciens 10 éve nem viselt fogszabályozót, s nem is emlékszik olyanra, hogy elveszítette vagy lenyelte volna annak valamely részét.

Szerencsére, azután, hogy sürgősen eltávolították a belében rekedt huzalt, teljesen felépült.

„Abban az esetben, ha más ok nem mutatkozik a gyomorfájdalomra, érdemes elgondolkodni a lehetőségen: nem szorult-e valamilyen idegen tárgy a páciens testébe” – mondta el dr. Talia Shepherd, az Észak-Ausztráliai, Nedlands-beli Sir Charles Gairdner Kórház munkatársa.

A másik leírt esetnél a férfi nem volt ennyire szerencsés. A kezelések és intenzív fizikoterápia ellenére teljesen máig nem épült fel a ritka neurobiológiai rendellenességből, melyet a fogragasztóban levő cink okozott.

Mire a neurológiai klinikára került, már közel 6 hónapja gyengeséget, zsibbadást érzett lábaiban és nem tudott igazán kimozdulni otthonról.

Az orvosok gerincvelő-rendellenességeket kutattak nála, MRI-re küldték, s rézhiányos myelopathiával diagnosztizálták.

A probléma oka a cink volt, amelyet az illető a fogragasztó pasztájában használt az utóbbi 15 évben.

Ritka esetben a túlzott cink-bevitel akadályozhatja a réz felszívódását, neurológiai gondokat okozva – magyarázta dr. Liam Stuart Carroll, a Glasgow-i Erzsébet Királynő Kórház munkatársa.

A férfinak réz kiegészítőt adagoltak, valamint letiltották a fogragasztó használatáról.

Ám a halogatott diagnózis visszafordíthatatlan idegkárosodást okozott – a gyors felismerés és kezelés nagy eséllyel meggátolta volna, hogy maradandó legyen a probléma – hangsúlyozta dr. Stuart Carroll.

Kapcsolódó cikk:

Miért jó a fogröntgen? 

Zöld teás pasztával az érzékeny fogak ellen

Mi legyen a fémallergiás fogán?

B.A.

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Véletlenszerűen kontrollálja a harmadik gyermeküket kihordó hölgyet a rapper – Kanye West és Kim Kardashian ugyanis béranyát fogadott, akinek szigorú szabályoka...
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
Melanie Griffith bejelentette: epilepsziás

Melanie Griffith bejelentette: epilepszi...

Beszélni kezdett betegségéről a színésznő. Melanie Griffith most árulta el, hogy 6 évvel ezelőtt epilepsziával diagnosztizálták. Ám négy esztendeje mentes a rem...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Az énekesnő a közelmúltban arról beszélt, hogy egy napon talán folytatják kapcsolatukat Wilmer Valderramával. Most viszont elárulta, miért szakított vele annak ...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >