Szépségfogászat - Fogpótlás

Ilyen kockázattal járhat a fogászat is?

Ilyen kockázattal járhat a fogászat is?

Egy fogászati kezelés sem olyan rizikómentes, mint gondolnánk. Bizonyos dolgok akár egy évtizeddel később is kimutathatók a belekben – és fogorvosi beavatkozásból származnak.

Nem annyira biztonságos egy fogászati kezelés sem, mint hinnénk. Ausztrál orvosok megbizonyosodtak arról, hogy a beavatkozásból származó egyes részecskék vagy egyéb fogászati eszközök nyomot hagyhatnak az ember szervezetében. Egy, fogbeültetésből származó huzalt például egy évtizeddel kezelése után találtak meg egy nő belében.

Egy másik esetben a műfogakra használt ragasztó hosszútávú alkalmazása miatt idegi károsodást szenvedett el egy 62 éves férfi: már nem érezte a lábait.

Mindkét esetről a BMJ Case Reports számolt be.

A fogászati kezelések is okozhatnak néha hihetetlen problémákat

A fogászati kezelések is okozhatnak néha hihetetlen problémákat

Az egyébként teljesen egészséges, 30 éves hölgyet azután szállították kórházba, hogy 2 napig gyomorfájdalmak gyötörték. Az alapos vizsgálat során kiderült, hogy egy apró fogászati huzal több helyen átszúrta a vékonybelét.  Ez pedig ún. volvulus állapotot váltott ki – vagyis a bél megcsavarodott.

A páciens 10 éve nem viselt fogszabályozót, s nem is emlékszik olyanra, hogy elveszítette vagy lenyelte volna annak valamely részét.

Szerencsére, azután, hogy sürgősen eltávolították a belében rekedt huzalt, teljesen felépült.

„Abban az esetben, ha más ok nem mutatkozik a gyomorfájdalomra, érdemes elgondolkodni a lehetőségen: nem szorult-e valamilyen idegen tárgy a páciens testébe” – mondta el dr. Talia Shepherd, az Észak-Ausztráliai, Nedlands-beli Sir Charles Gairdner Kórház munkatársa.

A másik leírt esetnél a férfi nem volt ennyire szerencsés. A kezelések és intenzív fizikoterápia ellenére teljesen máig nem épült fel a ritka neurobiológiai rendellenességből, melyet a fogragasztóban levő cink okozott.

Mire a neurológiai klinikára került, már közel 6 hónapja gyengeséget, zsibbadást érzett lábaiban és nem tudott igazán kimozdulni otthonról.

Az orvosok gerincvelő-rendellenességeket kutattak nála, MRI-re küldték, s rézhiányos myelopathiával diagnosztizálták.

A probléma oka a cink volt, amelyet az illető a fogragasztó pasztájában használt az utóbbi 15 évben.

Ritka esetben a túlzott cink-bevitel akadályozhatja a réz felszívódását, neurológiai gondokat okozva – magyarázta dr. Liam Stuart Carroll, a Glasgow-i Erzsébet Királynő Kórház munkatársa.

A férfinak réz kiegészítőt adagoltak, valamint letiltották a fogragasztó használatáról.

Ám a halogatott diagnózis visszafordíthatatlan idegkárosodást okozott – a gyors felismerés és kezelés nagy eséllyel meggátolta volna, hogy maradandó legyen a probléma – hangsúlyozta dr. Stuart Carroll.

Kapcsolódó cikk:

Miért jó a fogröntgen? 

Zöld teás pasztával az érzékeny fogak ellen

Mi legyen a fémallergiás fogán?

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >