2017. 08. 10. - 09:45

Ilyen kockázattal járhat a fogászat is?

Ilyen kockázattal járhat a fogászat is?

Egy fogászati kezelés sem olyan rizikómentes, mint gondolnánk. Bizonyos dolgok akár egy évtizeddel később is kimutathatók a belekben – és fogorvosi beavatkozásból származnak.

Nem annyira biztonságos egy fogászati kezelés sem, mint hinnénk. Ausztrál orvosok megbizonyosodtak arról, hogy a beavatkozásból származó egyes részecskék vagy egyéb fogászati eszközök nyomot hagyhatnak az ember szervezetében. Egy, fogbeültetésből származó huzalt például egy évtizeddel kezelése után találtak meg egy nő belében.

Egy másik esetben a műfogakra használt ragasztó hosszútávú alkalmazása miatt idegi károsodást szenvedett el egy 62 éves férfi: már nem érezte a lábait.

Mindkét esetről a BMJ Case Reports számolt be.

A fogászati kezelések is okozhatnak néha hihetetlen problémákat

A fogászati kezelések is okozhatnak néha hihetetlen problémákat

Az egyébként teljesen egészséges, 30 éves hölgyet azután szállították kórházba, hogy 2 napig gyomorfájdalmak gyötörték. Az alapos vizsgálat során kiderült, hogy egy apró fogászati huzal több helyen átszúrta a vékonybelét.  Ez pedig ún. volvulus állapotot váltott ki – vagyis a bél megcsavarodott.

A páciens 10 éve nem viselt fogszabályozót, s nem is emlékszik olyanra, hogy elveszítette vagy lenyelte volna annak valamely részét.

Szerencsére, azután, hogy sürgősen eltávolították a belében rekedt huzalt, teljesen felépült.

„Abban az esetben, ha más ok nem mutatkozik a gyomorfájdalomra, érdemes elgondolkodni a lehetőségen: nem szorult-e valamilyen idegen tárgy a páciens testébe” – mondta el dr. Talia Shepherd, az Észak-Ausztráliai, Nedlands-beli Sir Charles Gairdner Kórház munkatársa.

A másik leírt esetnél a férfi nem volt ennyire szerencsés. A kezelések és intenzív fizikoterápia ellenére teljesen máig nem épült fel a ritka neurobiológiai rendellenességből, melyet a fogragasztóban levő cink okozott.

Mire a neurológiai klinikára került, már közel 6 hónapja gyengeséget, zsibbadást érzett lábaiban és nem tudott igazán kimozdulni otthonról.

Az orvosok gerincvelő-rendellenességeket kutattak nála, MRI-re küldték, s rézhiányos myelopathiával diagnosztizálták.

A probléma oka a cink volt, amelyet az illető a fogragasztó pasztájában használt az utóbbi 15 évben.

Ritka esetben a túlzott cink-bevitel akadályozhatja a réz felszívódását, neurológiai gondokat okozva – magyarázta dr. Liam Stuart Carroll, a Glasgow-i Erzsébet Királynő Kórház munkatársa.

A férfinak réz kiegészítőt adagoltak, valamint letiltották a fogragasztó használatáról.

Ám a halogatott diagnózis visszafordíthatatlan idegkárosodást okozott – a gyors felismerés és kezelés nagy eséllyel meggátolta volna, hogy maradandó legyen a probléma – hangsúlyozta dr. Stuart Carroll.

Kapcsolódó cikk:

Miért jó a fogröntgen? 

Zöld teás pasztával az érzékeny fogak ellen

Mi legyen a fémallergiás fogán?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.