2021. 11. 14. - 08:30

„A 6G eleve emberközpontú lesz” - Két angol egyetem is dolgozik már rajta

„A 6G eleve emberközpontú lesz” - Két angol egyetem is dolgozik már rajta

Ahhoz, hogy dolgozhasson a mobileszközök következő generációján - vagyis a 6G-n - kutatási és innovációs egységet hozott létre két Egyesült Királyságbeli egyetem.

Két angol egyetemen már dolgoznak a mobileszközök következő generációján, azaz a 6G hálózaton. Ennek érdekében a King’s College London és a Bristoli Egyetem kutatási és innovációs egységet állított fel.
 
Projektjeikben több mint 400 szakértő vesz részt, a telekommunikációs hálózatok, a kiber, a mesterséges intelligencia (MI), a digitális humán tudományok, a társadalomtudományok és a művészetek területéről.
 
„Az emberek csak most kezdik majd első kézből látni az 5G hálózatokban rejlő óriási lehetőségeket, egy területét, melyen évek óta dolgozunk” – jegyezte meg Dimitra Simeonidou professzor, a Bristoli Egyetem Intelligens Internet Laboratóriumának igazgatója, valamint a Bristol Digital Futures Institute intézet társigazgatója. Olvasd el: 6G-okosváros - Tesztparkká alakít egy negyed a Purdue Egyetem
 
6G-fejlesztés - Kutatási és innovációs egységet hozott létre két angol egyetem
6G-fejlesztés - Kutatási és innovációs egységet hozott létre két angol egyetem
 
A 6G Futures (vagyis 6G Jövők) elnevezésű új központ jelenleg a következő generációs mobilhálózatokra összpontosít, azaz a 6G-re és azon túlra, az ezek nyújtotta lenyűgöző képességekre – tette hozzá Simeonidou. Az optikai kommunikációs szakember korábban az Alcatellel dolgozott együtt.
 
A 6G, amely elmondása szerint „eleve emberközpontú lesz”, sokkal messzebbre juttatja az oktatókat, „messze túlmutat a jövő előrejelzésén: alapvetően arról szól, hogy rendelkezzünk olyan speciális tudással és szakértelemmel, mellyel az elképzeléseket megvalósítható megoldásokká alakíthatjuk, felgyorsíthatjuk az innovációt és pozitív változást idézzünk elő a társadalom számára világszerte” – fogalmazott a szakember.
Simeonidou professzor munkatársa a projektben Mischa Dohler, aki a londoni King’s College vezeték nélküli kommunikációval foglalkozó professzora. Olvasd el: 6G - Két fontos kihívás még nem megoldott
 
Mint mondta, tekintettel arra, hogy az 5G elterjedése világszerte felgyorsul, fontos, hogy az Egyesült Királyság felkészült legyen a 6G-re, mint következő generációs mobiltechnológiára. Az új központnak létrehozása figyelemre méltó pillanat Anglia technológiai szektora számára.
 
A professzor nővére, Anita Döhler, a Next Generation Mobile Networks (NGMN) Szövetség vezérigazgatója szintén a 6G-s munka irányítója.
 
„Újszerű architektúrákat fejlesztünk majd, amelyek egyesített csere- és önszintetizáló mechanizmusokat foglalnak magukban és előmozdítják a készségek internetét, valamint blokklánc-, kvantum- és egyesített mesterséges intelligencia-technológiák beágyazását” – fogalmazott Dohler.
 
A londoni King’s College a mobilhálózatokra specializálódott, a Bristoli Egyetem pedig a vezetékes/vezeték nélküli technológia és a hálózati rétegek terén rendelkezik különleges szakértelemmel – hangsúlyozta a két intézmény.
 
Elmondásuk szerint a letöltési sebesség tízszer gyorsabb lesz, mint az 5G esetében. Ugyanakkor a 6G „a kommunikációs élmény részeként kiaknázza majd a csatlakoztatott gépek billióinak azon képességét is, hogy szenzoros információkat továbbítson, létrehozva egy teljesen új kiber-fizikai kontinuumot”.
 
A 6G továbbá olyan hálózatokat tartalmaz majd, amelyek önmagukat tervezik, szervezik és tartják fenn – így korábban nem tapasztalt hatékonyságot kínálnak.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.