2021. 09. 27. - 12:50

6G korszak - Két fontos kihívás még nem megoldott

6G korszak - Két fontos kihívás még nem megoldott

Számos szakértő beszél ma már arról, hogy lassan a 6G-re készülhetünk. A vezeték nélküli ipar azonban még nem oldott meg kulcsfontosságú kihívást, melyek az 5G jelenlegi generációjában léteznek.

Máris a 6G-re készülhetünk? Egyes szakértők szerint nem kéne ennyire előre gondolkodni. A vezeték nélküli hálózat-ipar ugyanis két, az 5G-generációban létező, nélkülözhetetlen kihívást máig nem oldott meg.
 
Minderre Benoit Pelletier, a VMware Telco Cloud élvonalbeli ökoszisztémáinak igazgatója hívta fel a figyelmet, aki úgy fogalmazott: az internet csak az egyik dolog. A másik az, hogy az 5G túlságosan bonyolult, s jó kérdés, vajon a 6G megoldást jelent-e majd erre?
 
Pelletier a közelmúltbeli 6G szimpóziumon beszélt a problémáról. Mint mondta, a mai hálózati infrastruktúra - melyet nagyrészt belülről építettek ki és a legtöbb intelligens adatot hatalmas központosított adatközpontokból szedték össze -, nem tudja biztosítani a leginnovatívabb alkalmazások felszabadításához szükséges erőforrásokat és architektúrát. „Az internetet szinte az ellenkezőjére tervezték, mint amit ezek az alkalmazások megkövetelnek”. Olvasd el: Kína vezeti a 6G-rohamot
 
Az 5G-generációban létező, nélkülözhetetlen kihívást máig nem oldott meg a vezeték nélküli ipar
Az 5G-generációban létező, nélkülözhetetlen kihívást máig nem oldott meg a vezeték nélküli ipar
 
Mint mondta, egymással összekapcsolt eszközök és számításigényes alkalmazások milliárdjai tolják ki az internet lehetőségeit a lehető legtávolabbi pontig. Említette az Open Grid Alliance-ot is, egy közös platformot, amely megfelel ezeknek az igényeknek.
 
„A jelenlegi 5G telepítések elsősorban a nagyobb teljesítményű sávszélességet és a hálózat sűrűségét célozzák meg, 5G-s új rádiókészülékekkel és a 4G LTE hálózat bővítésével - magyarázta Pelletier. - A vezeték nélküli, hálózati és felhőalapú iparágak keresztmetszetében található tágabb elemek némelyikén azonban még sok a tennivaló.”
 
Az 5G-re és 6G-re tervezett, ún. gyilkos alkalmazásokat elképzelik és továbbfejlesztik, de ezek „nemigen terjedtek el, mert nagyméretű infrastruktúrára van szükségük globális tömegek eléréséhez, különben nem működnek jól” – jegyezte meg Sunay Tripathi, a Google telekommunikációs vezetője. Olvasd el: Nem hátrál meg a Huawei, az amerikai chiptilalom ellenére sem
 
Gyilkos alkalmazás minden olyan számítógépes program vagy szoftver, ami annyira szükséges vagy kívánatos, hogy bizonyítsa néhány nagyobb technológia értékét - például számítógépes hardverét, videojáték-konzolét, szoftverét, programozási nyelvét, szoftverplatformét vagy operációs rendszerét. Vagyis, a fogyasztó csak azért vesz meg egy ilyen – többnyire drága - hardvert, hogy futtatni tudjon egy alkalmazást.
 
A gyilkos alkalmazás jelentősen növelheti annak a platformnak az eladásait, amelyen fut. Sunay Tripathi úgy fogalmazott: „A gyilkos alkalmazások már léteznek. Valahogy el kell juttatnunk ezeket a tömegekhez.”
 
Hozzátette azonban, valószínűleg legalább egy évtizedbe telik a távközlési infrastruktúra megfelelő modernizálása, hogy ezt a célt elérjék. „Technológiai szempontból még nem tartunk ott” – szögezte le.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.