2022. 06. 15. - 11:30

„Az eszközök a testünk részei lesznek” – jósolja a 6G kapcsán a Nokia vezére

„Az eszközök a testünk részei lesznek” – jósolja a 6G kapcsán a Nokia vezére

Pekka Lundmark nemcsak arról beszélt, hogy 2030-ra jelentőségét veszíti az okostelefon, hanem arról is: a legtöbb eszköz közvetlenül beépül a testünkbe.

Elgondolkodtató dolgok hangzottak el a Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon június 14-én.
 
Pekka Lundmark, a Nokia vezetője nemcsak arról beszélt, hogy meglátása szerint a 6G 2030-ra megérkezik – a technológia megjelenését egyébként a Huawei is ekkorra várja -, és nem gondolja, hogy az okostelefonnak addigra akkora szerepe lenne, mint ma. Olvasd el: Eltörli az okostelefonokat a 6G?
 
A finnországi székhelyű Nokia olyan távközlési hálózatokat épít, amelyek lehetővé teszik a telefonok és más internetes eszközök közötti kommunikációt.
 
Arra a kérdésre, hogy Lundmark szerint a világ mikor mozdul majd el az okostelefonok használatáról az okosszemüvegek és egyéb, arcon hordott eszközök használata irányába, a Nokia vezetője azt mondta, ez még a 6G érkezése előtt megtörténik.
 
„Az eszközök a testünk részei lesznek” – jósolja a 6G kapcsán a Nokia vezére
„Az eszközök a testünk részei lesznek” – jósolja a 6G kapcsán a Nokia vezére
 
„Akkor már biztosan nem a ma ismert okostelefon lesz a leggyakoribb interfész – mondta Pekka Lundmark. - E dolgok közül sok közvetlenül beépül a testünkbe.”
 
Bár a szakember nem részletezte, mire utal pontosan, néhány cég, így például Elon Musk Neuralinkje jó ideje olyan elektronikus eszközök gyártásán dolgozik, amelyeket be lehet ültetni az agyba és használható arra, hogy gépekkel és más emberekkel kommunikáljunk. A chipek alapvetően beültethetők az emberek ujjaiba, amellyel képesek lehetünk feloldani (elindítani) dolgokat.
 
A 6G pontos meghatározása még most sem teljesen egyértelű, a világ pedig még csak most kezd ismerkedni az 5G-vel.
 
Az 5G a következő generációs mobilhálózatokat jelenti, amelyek szupergyors adatátviteli sebességet és olyan technológiákat ígérnek, mint a vezető nélküli autók és a virtuális valóság. Olvasd el: 6G-fejlesztés - "A fizikai és virtuális technológiák egyesítése felé haladunk"
 
Az amerikai technológiai óriások, mint a Meta, a Google és a Microsoft pedig például új, kiterjesztett valóság fejhallgatókon dolgoznak, amelyek egy napon leválthatják az okostelefont.
 
„Úgy gondoljuk, a kiterjesztett valóság egyik nagy előnye, hogy segít a problémák megoldásában itt a Földön. Olyan dolgok válnak valóra, mint például a szemüveg és a valós idejű fordítás, miközben szemüveggel a fejünkön beszélgetünk – mondta Ruth Porat, a Google pénzügyi igazgatója. – Ezek a dolgok már nagyon közel vannak.”
 
A Google korábban már piacra dobott egy Google Glass nevű AR headsetet, de végül nem forgalmazta azt, miután az eszköz nem lett népszerű.
 
Davosban a technológiai vezetők megvitatták a metaverzum által kínált lehetőségeket és kihívásokat is. 
 
Lundmark kijelentette, úgy véli, 2030-ra „mindennek lesz egy digitális ikertestvére”, amely „hatalmas számítási erőforrásokat” igényel.
 
A metaverzumhoz szükséges összes számítógépbit átviteléhez azonban a hálózatoknak legalább 100-szor vagy akár 1000-szer gyorsabbnak kell lenniük a jelenleginél – jegyezte meg a Nokia vezetője.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.