2022. 05. 05. - 10:55

6G-fejlesztés – „A fizikai és a virtuális technológiák egyesítése felé haladunk”

6G-fejlesztés – „A fizikai és a virtuális technológiák egyesítése felé haladunk”

Az 5G-t oda is bevezethetik, ahol nem elérhető az áramellátás. A Qualcomm cég mérnök alelnöke, John Smee nagyvonalakban szemléltette az 5G környezetet és a 6G felé fejlődést a New York-i, Brooklyni 6G csúcstalálkozón.

Naprakész információkat közölt a Qualcomm vállalat mérnök alelnöke arról, hol tart az 5G szabványosítási munkája és a 6G irányába történő fejlesztés. John Smee a New York-i Brooklynban megrendezett 6G csúcstalálkozón beszélt április végén a haladásról.
 
Megjegyezte: az 5G szabványosítási munka a 15. kiadással kezdődött el, mára a 16. és 17. kiadásig jutottak, amelyek éppen a napokban fejeződtek be.
 
A 17. kiadás már új technológiákat hoz magával: ilyenek például a nem földfelszíni hálózatok és az új rádiós csökkentett képesség (NR-RedCap) bevezetése a dolgok internete (IoT) részére. Olvasd el: Az 5G még nem terjedt el, de a távközlés már a 6G-re készül
 
John Smee szerint A fizikai és a virtuális technológiák egyesítése felé haladunk
John Smee szerint A fizikai és a virtuális technológiák egyesítése felé haladunk
 
Az NR-RedCapnek csupán 10 MHz sávszélességre van szüksége a 150 Mbps adatátviteli sebesség eléréséhez, s csökkentheti az IoT-eszközök energiafogyasztását. Várhatóan olyan helyeken vezetik majd be, ahol nem elérhető az áramellátás és nagy sebességű átvitelre van szükség.
 
John Smee a következő szakaszt tekinti a 18., 19. és 20. kiadással az 5G előrehaladott korszakának, amely 2030 körül a 6G-ben csúcsosodik ki.
 
Az 5G előrehaladott korszaka továbbra is javítja majd az alapvető szempontokat - amilyen például a MIMO (multiple in, multiple out - azaz többszörös bemenet és többszörös kimenet).
 
„Megbizonyosodhatunk róla, hogy olyan dolgokat tervezünk, mint például az integrált hozzáférés és a backhaul, vagy új megközelítések az átjátszók számára – ezzel ezt a topológiát rugalmasabb keretekbe helyezzük” - mondta Smee.
 
A 18. kiadás nagymértékben foglalkozik olyan témákkal, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, valamint a kiterjesztett valóság és a metaverzum technológiái.
 
Ezeket a technológiákat natív módon beépítik a 6G-be.
 
A mesterséges intelligencia nemcsak a hálózatba épül be natívan, hanem az eszközökbe is – mondta John Smee.
 
A mérnök alelnök megjegyezte: a fizikai és a virtuális technológiák egyesítése felé haladunk. „A fizikai világban, amelyben ma élünk, sokkal több eszköz csatlakozik majd – mondta. - Ugyanakkor az ezeken az eszközökön lévő adatokat is digitalizálják. Mindez hatalmas mennyiségű új forgalmat eredményez magából a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási adatok cseréjéből. Ez a digitalizáció, illetve a digitális ikrek kialakulása szintén óriási kommunikációs igényt teremt.”
 
John Smee a spektrumhasználat alakulásáról is beszélt Brooklynban. Mint mondta, a spektrum hatékony felhasználása, egyben a fejlettebb együttélési mechanizmusok lehetővé tétele kulcsfontosságú lesz az új alkalmazások megvalósításában, a nyilvános hálózatokban, magánhálózatokban és a hibrid hálózatokban egyaránt.
 
A 6G jövőjét pedig „a koordináció dinamikusabb megközelítésével” képzeli el. Olvasd el: 6G-ért küzd a Qualcomm, a Samsung és Amerika
 
A Qualcomm vállalat mérnök alelnöke elárulta azt is: lehetőség lesz új frekvenciasávok használatára, legyen szó 140 GHz-ről szub-terahertzben, vagy akár a ma már használatban lévő sávok alkalmazásának módjáról; szó lehet a 6 GHz alatti, 7 GHz-es, 10 és 15 GHz közötti sávokról, vagy akár a milliméter hullámokról (mmWave) is.
 
A fejlődő hálózati topológia mellett valószínűleg előrelépések lesznek a szilícium, az anyagtudomány és az energiagazdálkodás új technikái terén. „Mindezt egy fejlődő számítási topológia keretrendszerrel kell összekapcsolnunk" - mondta John Smee, aki feltette a kérdést: mit virtualizálnak? Mit konténereznek? Hogyan érhetjük el a végpontok közötti frissítést?
 
A Qualcomm mérnök alelnöke végezetül azt mondta, így állnak a dolgok most, 2022-ben.
 
„Egy izgalmas inflexiós pontnál tartunk, ahol az 5G Előrehaladás (5G Advanced) szabványosítása elkezdődik. Ezzel egyidejűleg az 5G Előrehaladás fejlesztését és a 6G új keretrendszerét fejlesztő alapkutatás is teljes gőzzel zajlik” – fogalmazott.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.