2021. 10. 14. - 11:45

Az 5G még nem terjedt el, de a távközlés már a 6G-re készül

Az 5G még nem terjedt el, de a távközlés már a 6G-re készül

Annak ellenére, hogy a vadonatúj 5G technológia még nem tudta megvetni a lábát globálisan, az Egyesült Államok és Kína már a nagy sebességű kommunikáció következő lépésének kifejlesztéséért verseng: a 6G hálózatért.

Noha az 5G technológia még el sem tudott terjedni igazán a világon, Amerika és Kína már versenybe szállt a nagy sebességű kommunikáció következő lépésének, azaz a 6G-nek a kifejlesztéséért.
 
Az USA távközlési iparága abban bízik, hogy indulásként már 2022 elején elküldhet egy „Nemzeti 6G ütemtervet” a Biden-adminisztrációnak és a kongresszusnak. Az ütemterv a 6G hálózati alkalmazásokhoz legjobban megfelelő rádióspektrumot is ajánl.
 
A 6G tervet az Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS) fejlesztette ki. 2020-ban hozták létre a Next G Alliance-t - mely közel 70 vállalati taggal rendelkezik -, a 6G-s munkacsoportok kialakításához.
 
Az ATIS egyik célja az amerikai kormányzat finanszírozása a 6G kutatás és kereskedelmi fejlesztés ösztönzésére. Olvasd el: Billió dolláros lehetőség a 6G a mobilipar számára
 
Gőzerővel zajlanak a fejlesztések a 6G terén
Gőzerővel zajlanak a fejlesztések a 6G terén
 
Arra törekszenek továbbá, hogy „gyorsított pályára” állítsák az Egyesült Államokat a műszaki előírások biztosítása terén. Arra számítanak ugyanis, hogy 2024–25 táján a globális iparági szabványgyártók már a 6G hálózatra koncentrálnak majd.
 
Várhatóan a távközlési cégeknek is licitálniuk kell majd a 6G rádióhullámokra - de az ATIS a tervei szerint eltér majd ettől a gyakorlattól.
 
„Természetesen figyelemmel kísérjük, mi történik globális szinten - világszerte sok energiát tesznek ugyanis a 6G-be - mondta Susan Miller, az ATIS vezérigazgatója. – Mindezt egy teljes ökoszisztémán keresztül vizsgáljuk, amely a K + F fázistól a kereskedelmi forgalomba hozatalig és a piaci felkészültségig vezet. Meglehetősen holisztikusan tekintünk rá”.
 
A 6G hálózati rádióspektrum szükségletei
 
A Next G Alliance alapító tagjai között az AT&T (T), a Ciena (CIEN), a Facebook (FB), az Ericsson (ERIC), az Interdigital, a Microsoft (MSFT), a Qualcomm (QCOM), a T-Mobile US (TMUS) és a Verizon Communications (VZ), valamint más vállalatok is megtalálhatók.
 
Míg az 5G vezeték nélküli hálózatok magas frekvenciákat használnak, 24–40 gigahertzes sávban, ennél a 6G jóval magasabb lesz.
 
Kísérleti használatra az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság 2019-ben a 95 gigahertz-3 terahertz tartományban nyitott spektrumot.
 
A korai 6G vezeték nélküli kutatási projektek a terahertzes spektrumra összpontosítanak.
 
A terahertzes rádióhullámok jóval több adatot hordoznak, mint az alacsonyabb frekvenciasávok. Ugyanakkor rövidebb távolságon továbbítják az adatokat, mint az 5G hálózat által használt rádióhullámok. Így hát a 6G hálózat több rádióantennát igényel, mint az 5G. Olvasd el: Sablon készül a jövőbeli 6G-hálózathoz
 
Mike Nawrocki, a Next G Alliance ügyvezető igazgatója azonban felhívta a figyelmet, hogy a 6G hálózat esetében nem zárhatják ki az alacsonyabb, középsávú spektrumot. 
 
Úgy véli, a 6G vezeték nélküli kapcsolat az 5G-nél sokkal nagyobb igényű alkalmazásokban kap majd szerepet.
 
Már most fel tudnak sorolni néhány alkalmazást, amelyben a 6G vezethet. Ilyenek a holografikus szolgáltatások, az ultranagy felbontású pozicionálást igénylő dolgok, a kibővített valóság, a digitális ikrek koncepció és az ultrarealisztikus játékélmény. „Ezek olyan dolgok, amelyek jelentős sávszélességet és bizonyos esetekben nagyon alacsony késleltetési időt igényelnek – fogalmazott Mike Nawrocki.
 
A digitális ikrek a dolgok internetével (IoT) összekapcsolódva segítenek a szervezetek automatizálási és digitalizálási céljainak megvalósításában. Az általuk felhasznált valós idejű adatok révén kimutatható a céloktól való eltérés mértéke is.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.