2021. 11. 02. - 12:00

6G- Kiderültek az üzemeltetők legnagyobb kihívásai

6G- Kiderültek az üzemeltetők legnagyobb kihívásai

Egy közelmúltban végzett felmérés legfontosabb pontjait tárta fel a GSMA Intelligence vezetője, amely a globális szolgáltatók és szállítók 6G-kutatásba történő befektetését vizsgálta.

Ki és hogyan fektet be a 6G-be? A 2021 októberében, Los Angelesben megrendezett MWC21 konferencián a GSMA Intelligence vezetője, Peter Jarich mutatta be nemrég elvégzett felmérésük leglényegesebb pontjait, mely feltérképezte a globális szolgáltatók és szállítók 6G-kutatásba való befektetését.
 
Világszinten nagyjából a szolgáltatók 10 százaléka számolt be arról, hogy 6G K+F programot futtat, s ugyanők tárgyaltak a potenciális új generációs technológiáról az eladókkal.
 
Észak-Amerikában az üzemeltetők 40 százaléka jelentette, hogy kutatási programot futtat, 30 százalékuk pedig tárgyalt a szállítókkal. Olvasd el: Az 5G még nem terjedt el, de a távközlés már a 6G-re készül
 
6G - Kiderültek az üzemeltetők legnagyobb kihívásai
6G - Kiderültek az üzemeltetők legnagyobb kihívásai
 
„Valószínűleg nem lenne igazságtalan, ha úgy vélnénk, ebben Észak-Amerika áll az élen” – foglalta össze a dolgot Jarich.
 
A szolgáltatók 6G prioritásaira vonatkozó adatok azt mutatják, hogy első helyen a biztonság áll, s mindenkinek fontos az 5G-nél erősebb védelem. Olvasd el: Miért érkezik ilyen lassan a 6G? Itt a válasz
 
Lényeges szempontként említették az alacsonyabb költségeket és a nagyobb kapacitást is.
 
Mint azt Jarich kiemelte, a fenntarthatóság volt az első számú hálózat-átalakítási prioritás, amely az üzemeltetők felmérése során kiderült”.
 
Az ügyfélélmény javítása és az új bevételek generálása azonban fontosabb hajtóerő volt a hálózat átalakításához, mint a költség megtakarítás – tette hozzá a szakember.
 
A válaszadók egyébként legnagyobb kihívásként a nyílt RAN körüli integrációs kihívásokat említették, mellyel az üzemeltetők a megközelítés bevezetésekor szembesülnek - ezt a hálózatbiztonsági és adminisztratív problémák követték, de mint Jarich megjegyezte, vannak belső akadályok is.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.