2021. 10. 29. - 11:20

Lehet igazi nyertese a 6G-nek?

Lehet igazi nyertese a 6G-nek?

A 6G kommunikáció bevezetéséért folytatott küzdelembe mára több milliárd dollárt fektettek a legnagyobb távközlési cégek. Milyen fejlesztések vannak azonban a szabadalmakon túl?

A következő generációs vezeték nélküli hálózat – a 6G – elsőként bevezetéséért folytatott versenyben jelenleg Európa, Észak-Amerika és Kelet-Ázsia vesz részt.
 
Cikkünk előző részében arról esett szó, ki hogyan áll a szabadalmakkal, illetve mely országok szálltak be a 6G-versenybe.
 
Az IDTechEx csoport jelentése azonban nemcsak erre tér ki.
 
Amellett, hogy több virtuális központ jön létre világszerte, melyek úttörő jellegűek, s céljuk a mobiltechnológia következő szintre emelése, még a frekvencia sincs eldöntve.
 
A Nemzetközi Távközlési Világszövetség (ITU) dönthet róla, hogy 2023-ban elkezdődjön az ezzel kapcsolatos hivatalos munka.
 
 
Mintának az 5G-t tekintik és sok más szervezet is részt vesz a 6G-szabványok körülbelül 8 évet igénybe vevő megírásában.
 
Európában a globálisan alkalmazható IKT-szabványokat előállító ETSI indított új iparági specifikációs csoportot, az újrakonfigurálható intelligens felületek (Reconfigurable Intelligent Surfaces - RIS) területén. Olvasd el: 6G-csoportot indít el az ETSI
 
A 6G révén a dolgok internete (Internet of Things – IoT) elérheti eredeti célját
A 6G révén a dolgok internete (Internet of Things – IoT) elérheti eredeti célját
 
Az épületeken, a beltéri falakon és máshol óriási RIS-területeket kell elhelyezni, hogy a 6G működjön, mivel a sugarak gyengék a magasabb frekvenciákon, de utóbbiak elengedhetetlenek a sokkal jobb adatátvitelhez és válaszadáshoz. Ráadásul csak egyenes vonalban haladnak és ki vannak téve a különféle hatásoknak, így az időjárásnak. Olvasd el: Megdöntötte az LG a 6G átviteli távolság-rekordot
 
Egyelőre nem világos, hogy ki nyerhet ebben az alapvető „jövőváltó” dologban.
 
Az IDTechEx szakemberei a 6G-t kicsit az „elefánt a porcelánboltban” esetéhez hasonlítják, mivel úgy vélik, a 6G az infrastruktúrát szaporítja, miközben a technológia általában az infrastruktúra megszüntetésével fejlődik.
 
A későbbi verziók még a telefont is tölthetik használat közben, s bizonyos eszközöket áram nélkül is használhatnánk, ám ez jelentős energiafogyasztást jelent az infrastruktúra számára, hacsak nem tesznek valamit az ügyben.
 
Kiválóan hangzik, hogy a 6G a kommunikációs élmény részeként csatlakoztatott gépek milliárdjainak azon képességét is kihasználja majd, hogy szenzoros információkat továbbítson, s ezzel egy teljesen új kiberfizikai kontinuumot hozzon létre.
 
Az Egyesült Királyság kutatói 6G virtuális teleportációt terveznek látás, hallás, tapintás, ízlelés, szaglás jelek küldésével. A távol levő orvos hologramként jelenik majd meg képernyőnkön és ilyen módon segít.
 
A 6G révén a dolgok internete (Internet of Things – IoT) elérheti eredeti célját – mert jelenleg kevés dologban tud működni.
 
A 6G IoT kapcsán azonban az IDTechEx szakemberei arra is felhívják a figyelmet: helyreállíthatatlan eszközök milliárdjai maradnak használatlanul, melyek mérete legalább egy tenyéré. Senki sem gondol egyelőre a mikroműanyag-szennyezésre, vagy dolgozik biológiailag lebomló berendezéseken – ebben senki sem jár az élen.
 
Nélkülözhetetlen metaanyagok, új félvezetők és szoftverek
 
A 6G újrakonfigurálható intelligens felületei nem működnek megfizethető módon metaanyagok nélkül, amelyek korlátozzák az energiafogyasztást, a méretet és a költségeket és kiküszöbölik a mozgó alkatrészeket.
 
A legtöbb metaanyag-kutatást Európában végezték eddig, mára azonban az Egyesült Államokban van a legtöbb metaanyag-gyártó.
 
„A 6G engedélyezése sokféle metaanyagot foglal majd magába - passzív, félaktív és aktív újrakonfigurálható intelligens felületeket, statikus napkövető fényelektromos cellákat, fényelektromos és a termoelektromos elemek hűtését egyetlen fedőréteggel, a legjobb bázisállomási sugárirányító antennákat mozgó alkatrészek nélkül” - mondta el Raghu Das, az IDTechEx vezérigazgatója.
 
Hozzátette, hogy a példátlanul magas frekvencián működő, félvezető eszközökre sokféleképpen van szükség.
 
A publikált szakirodalom szerint Kína ebben nem jár az élen. Azonban, olyan erőteljesen halad a mesterséges intelligencia, az edge számítástechnika és az új szoftverek alkalmazása világszerte, hogy aggodalomra ad okot, vajon a hardver vajon lépést tud-e tartani ezzel.
 
Raghu Das szerint a lényeg az, hogy „nyerni” senki sem fog a 6G-ben. Mindenért meg kell küzdeni.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.