2022. 01. 07. - 11:50

6G - Komoly eredmény egy kínai laborban

6G - Komoly eredmény egy kínai laborban

Jelentős eredményeket ért el a vezeték nélküli kommunikáció terén egy kínai, csúcstechnológiás laboratórium Nanjingban.

Egyre több ok a bizakodásra: jelentős eredményt jelentett be a 6G-orientált, terahertzes 100/200 gigabit per szekundum (Gbps) valós idejű vezeték nélküli kommunikáció terén egy kínai laboratórium.
 
A csúcstechnológiás labor a kelet-kínai Jiangsu tartomány fővárosában, Nanjingban van.
 
A 6G vezeték nélküli hálózat átviteli sebessége 10-20-szor nagyobb, mint 5G hálózatoké, előbbiek fejlesztése nagy erőkkel zajlik világszerte. Olvasd el: 6G hálózatot próbálnak ki 2025-ben az oszakai világkiállításon
 
Nanjingban a 6G nemzeti kulcsfontosságú kutatási és fejlesztési tervének támogatásával épült meg az első 360-430 GHz-es terahertzes, 100/200 Gbps valós idejű vezeték nélküli átviteli kommunikációs kísérleti rendszer.
 
6G - Jelentős eredményeket ért el a vezeték nélküli kommunikáció terén egy kínai, csúcstechnológiás laboratórium
6G - Jelentős eredményeket ért el a vezeték nélküli kommunikáció terén egy kínai, csúcstechnológiás laboratórium
 
Ez a terahertzes, valós idejű vezeték nélküli kommunikáció vezetett az eddigi leggyorsabb valós idejű átvitelhez, amelyről nyilvánosan is beszámoltak a világon – írta meg a  Purple Mountain Laboratories.
 
A fotonikus terahertz technológia átvételével, amely terahertz jeleket generál két magasabb frekvenciájú fényhullám ütemfrekvencián keresztül, egy hullámhosszú nettó 103,125 Gbps és kettős hullámhosszú nettó 206,25 Gbps sebesség érhető el. Először volt példa valós idejű átvitelre – tudatta a laboratórium.
 
A terahertz vezeték nélküli kommunikációt tekintik a szakértők a 6G hálózatok alaptechnológiájának. Olvasd el: Startol Európa első, nagyszabású 6G kutatási és innovációs programja
 
A 300 GHz-től 3 THz-ig terjedő terahertzes frekvenciasáv frekvenciaforrásokban gazdag - 100 Gbps-1 Tbps (terabit per másodperc, ami 1000 Gbps-nak felel meg) ultra-nagy sebességű vezeték nélküli kommunikációt támogat.
 
Ez növeli a meglévő 5G rendszer csúcsátviteli sebességét, amely lehetővé teheti a jövőbeli 6G holografikus kommunikációt, a metaverzumot és más új alkalmazásokat.
 
Az eredmény széles körű alkalmazási lehetőségeket rejt magában – írta meg a Purple Mountain. Integrálható a meglévő száloptikai hálózatokkal a 100-1000 Gbps-os kültéri és beltéri ultra-nagy sebességű vezeték nélküli hozzáférés bővítésére, a meglévő mobilhálózati száloptikai hálózatok lecserélésére a gyors kiépítés érdekében, valamint az adatközpontban található hatalmas mennyiségű kábel cseréjéhez is használható. Jelentősen csökkenti emellett a költségeket és az energiafogyasztást.
 
A jövőben beépíthető lesz műholdakba, pilóta nélküli légi járművekbe és léghajókba - alkalmazható nagy sebességű vezeték nélküli kommunikációs forgatókönyvekre a műholdhalmazok között, az égbolt és a Föld, valamint egymástól több mint 1000 kilométerre levő műholdak között.
 
„Az eredmény teljesen összhangban van az ország technológiai fejlesztési irányával, tovább biztosítja Kína vezető pozícióját a vezeték nélküli kommunikációs szektorban” - mondta Hsziang Ligang, az Information Consumption Alliance távközlési iparági szövetség főigazgatója.
 
A milliméteres hullámhoz (mmWave) képest a terahertz hullámok magasabb frekvenciákkal rendelkeznek.
 
Ennek eredményeként a terahertz hullámok gyorsabban továbbítják az adatokat a korlátozott jelterjedési távolság rovására, ami kihívást jelent a nagyszabású alkalmazás számára - jegyezte meg Xiang.
 
Az 5G hálózat a 24 GHz-től 100 GHz-ig terjedő frekvenciasávokat használja - ezeket mmWave néven ismertek.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.