2022. 01. 05. - 11:00

A kognitív 6G hálózat idővel magától tanul majd

A kognitív 6G hálózat idővel magától tanul majd

Tudósok a jelenlegi 5G hálózatok utáni kommunikáció jövőjét illetően a 6G kognitív hálózatok új modelljét javasolják, mely intelligensen működik majd és idővel fejlődnek a képességei.

Magától tanul majd egy idő után a kognitív 6G. A jelenlegi 5G hálózatok utáni kommunikáció jövőjét illetően tudósok egy csoportja a 6G kognitív hálózatok új modelljét javasolja, amely intelligensen fog működni, s amelynek idővel fejlődnek majd a képességei. 
 
Egy, a Big Data and Cognitive Computing folyóiratban megjelent cikkben mutatták be „A 6G kognitív információs elméletét” a Huazhong Tudományos és Technológiai Egyetem, a Hongkongi Kínai Egyetem és a Shenzhen Mesterséges Intelligencia és Robotika Társadalomért Intézet kutatói. Ezek közül mindegyik Kínában található.
 
Ötletük a jelenlegi hálózatokban, köztük az 5G-ben fellelhető problémára ad választ, ahol Shannon információelméletei szerint az információ értékét és jelentését nem veszik figyelembe az átviteli folyamatban. Olvasd el: Optimális szolgáltatást támogató technológiák kombinációja lesz a 6G
 
Intelligensen működik és magától is tanul majd a 6G kognitív hálózatok új modellje
Intelligensen működik és magától is tanul majd a 6G kognitív hálózatok új modellje
 
A kihívás megoldására a szerzők az általuk „postafiók-elméletnek” nevezett módszer alkalmazását javasolják - mely megfelel az új 6G hálózatoktól elvárt intelligencia, testreszabási és átviteli követelményeknek is.
 
Az elv figyelembe veszi a hálózatokban történő információtovábbítás jellemzőit, melyek között a „polaritás, nyomon követhetőség, dinamika, konvergencia, diagnosztika és függőség” szerepel. 
 
Ily módon a 6G hálózatokról küldött információk „egy kognitív információhordozót tartalmaznak, mely lehetővé teszi az elosztott algoritmusok integrálását az intelligenciahálózatokhoz” – tudatja a szerzők által írt dokumentum. Olvasd el: Ekkorra készülhetnek el a 6G tesztplatformok
 
A hatodik generációs kognitív hálózat, vagyis a 6G intelligens funkciókat lát majd el algoritmusok integrálásával, melyek közül a kutatók kiemelik az önszabályozás, az öntanulás, az önadaptáció és a folyamatos evolúció képességét.
 
A szakértők abban bíznak, hogy e technológiával csökkentik a hálózatokon keresztül jelenleg továbbított redundáns információk mennyiségét, a kiemelten fontosnak ítélt információkra összpontosítva.
 
A javasolt 6G hálózat gépi tanulási algoritmusokon is alapul - ezek olyan kommunikációs rendszert fejlesztenek ki, amely a kutatók elemzései szerint idővel csökkenti majd az adatokat és a hibákat.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.