2021. 12. 23. - 09:45

Startol Európa első, nagyszabású 6G kutatási és innovációs programja

Startol Európa első, nagyszabású 6G kutatási és innovációs programja

Nagyjából 240 millió eurót különítette el az első, nagyszabású 6G-kutatás és innovációs programra – jelentette be az Európai Bizottság. Az első pályázati felhívások 2022 elején esedékesek.

Nagy bejelentést tett az Európai Bizottság: nagyjából 240 millió eurót különített el az első, nagyszabású 6G-kutatási és innovációs programra, melynek első pályázati felhívésai 2022 elején várhatók.
 
Az újonnan létrehozott Intelligens Hálózatok és Szolgáltatások Közös Vállalkozás fogdta el a 2021–2022 közötti időszakra szóló munkaprogramot, melynek keretében számos tevékenység kap uniós támogatást, az 5G fejlesztéstől kezdve - beleértve a vertikális iparágakkal végzett nagyszabású kísérleteket -, a felderítő kutatásig, mely a jövőbeli 6G-rendszerek irányába mutat.
 
Az intelligens hálózatokra és szolgáltatásokra vonatkozó európai partnerség (SNS), amelyet az ipar és az Európai Bizottság közösen vezet a tagállamok szoros bevonásával, meghatározza Európa stratégiai kutatási és innovációs (K+I) ütemtervét.
 
A kezdeményezés a következő 7 évben 900 millió eurós uniós hozzájárulásra épül, melyet a magánszektor ugyanennyivel pótol. Olvasd el: Ekkor készülhetnek el a 6G teszt platformok
 
Nagyjából 240 millió eurót különített el az első, nagyszabású 6G-kutatási és innovációs programra az Európai Bizottság
Nagyjából 240 millió eurót különített el az első, nagyszabású 6G-kutatási és innovációs programra az Európai Bizottság
 
A cél, hogy az európai szereplők kiépítsék a még nem szabványosított 6G-rendszerekhez szükséges kutatási és innovációs kapacitásokat, s vezető piacokat fejlesszenek ki az 5G-infrastruktúra számára a digitális és zöld átalakulás alapjaként.
 
Az SNS munkaprogramja alapvetően 4 egymást kiegészítő munkafolyamatot határoz meg. Ezek az alábbiak.
 
-A adatfolyam (RIA): intelligens kommunikációs összetevők, rendszerek és hálózatok az 5G evolúciós rendszerekhez.
 
-B adatfolyam (RIA): kutatás a radikális technológiai fejlődés érdekében (a 6G és az IoT – a dolgok internete -, az eszközök és szoftverek radikális fejlesztésére való felkészülés).
 
-C adatfolyam (RIA): SNS-engedélyezők és koncepcióbizonyítványok (PoC), beleértve a kísérleti infrastruktúra fejlesztését, amelyet tovább lehetne használni az SNS későbbi szakaszaiban. Olvasd el: 6G 2030-ig? Ilyen élvonalbeli technológiák kellenek hozzá
 
-D adatfolyam (IA): nagyszabású SNS-próbák és kísérletek vertikálisokkal, beleértve a technológiák és a fejlett alkalmazások, valamint a vertikális tartományok fejlett szolgáltatásainak feltárásához és bemutatásához szükséges infrastruktúrát.
 
Ezt a négy folyamot az SNS Support Actions (CSA) egészíti ki az EU-szintű szinergiák és irányultság, valamint a nemzetközi együttműködés támogatása érdekében.
 
A finn Nokia 2020 decemberében jelentette be, hogy a Hexa-X projek élére áll – ez az Európai Bizottság 6G zászlóshajójának kiemelt kutatási kezdeményezése, amely a még nem szabványosított 6G átfogó jövőképét vezéreli majd.
 
A projekt céljai között szerepel egyedi 6G-használati esetek és forgatókönyvek létrehozása, alapvető 6G-technológiák kifejlesztése, valamint új architektúra meghatározása egy olyan intelligens szövet számára, amely integrálja a 6G technológia kulcsfontosságú elemeit.
 
A Hexa-X projektet az Európai Bizottság az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja keretében finanszírozta.
 
A projekt további tagjai az Ericsson, mely annak műszaki menedzsereként tevékenykedik majd, valamint az Atos, az Intel, az Orange, a Siemens, a TIM és a Telefonica.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.