2022. 09. 22. - 11:25

6G technológiáért fog össze a finn Oulu Egyetem és a japán NICT

6G technológiáért fog össze a finn Oulu Egyetem és a japán NICT

Oulu Egyeteme és a Japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT) együttműködést kezd az információs és kommunikációs technológiák területén, különös tekintettel az „5G-n túliakra” és a 6G-re.

Megállapodott a finn Oulu Egyetem és a Japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT) – ennek megfelelően együttműködnek az ICT, azaz információs és kommunikációs technológiák területén. Ezen belül különösen az „5G-n túli” és a 6G-technológiákra összpontosítanak majd.
 
Az Oulu Egyetem hozta létre korábban a 6G zászlóshajót, amely állítása szerint a világ első 6G kutatás-fejlesztési programja. A kezdeményezést a finn egyetemen alapították, s a jövőbeli 6G szabványok megalapozására koncentrál.
 
A kiemelkedő megállapodást az Oului Egyetem delegációjának legutóbbi, szeptemberi tokiói látogatása során írták alá.
 
„A 6G-ben a technológiák keverékét használják majd, így még több ICT-szakértelemre van szükség a fejlesztése során. Mivel a NICT Japán elsődleges nemzeti ICT-kutatóintézete, szerepe az 5G és 6G fejlesztésén túl is létfontosságú Japánban, akárcsak globálisan. Nagyon várjuk, hogy sok sikeres közös innovációt érjünk el velük” – mondta Matti Latva-aho, a finn 6G zászlóshajó igazgatója. Az ügyvezető egyben a Tokiói Egyetem Mérnöki Karának globális munkatársa.
 
Finnország 6G zászlóshajója 2022 szeptember elején jelentette be, hogy a Horizon Europe, az EU legjelentősebb európai kutatási és innovációs beruházási kezdeményezése 12 új projektjavaslatot hagyott jóvá. Olvasd el: Együttműködik a 6G szabvány kifejlesztésében Finnország és Japán
 
6G technológiáért fog össze a finn Oulu Egyetem és a japán NICT
6G technológiáért fog össze a finn Oulu Egyetem és a japán NICT
 
A 6G zászlóshajó szerint ez a 12 új projekt magában foglalja a Terahertz (THz) integrált rendszereket, amelyek lehetővé teszik a 6G terabit/másodperc sebességű, ultra-masszív MIMO vezeték nélküli hálózatokat, a fényalapú energiagyűjtést és a THz Reconfigurable Intelligent Surface (RIS) által támogatott, ultra-nagy adatsebességű vezeték nélküli vezeték nélküli hálózatokat - többek között. Ezen projektek egy része várhatóan jövőre indul el.
 
Az Oulu Egyetem 6G zászlóshajójának finanszírozása minden projekt esetében 9,56 millió euró három évre. A 12 projektben részt vevő valamennyi partner esetében a Horizon teljes finanszírozása 102 millió euró.
 
A kezdeti 6G tesztpadok várhatóan 2026-ra készülnek el, míg a technológia első szabványai 2028 körül lesznek elérhetőek – jelezte korábban Latva-aho.
 
„Itt az ideje a 6G kutatásnak, meg kell határoznunk az ígéretes technológiákat, valamint a jövő irányait és követelményeit, az ilyen technológiák azonosítása, ellenőrzése és javaslata ugyanis több évbe telik. Az iparág már megkezdte az együttműködést a vezető 6G akadémiai kutatási programokkal. Következő lépésként közösen kell meghatároznunk az irányokat mind a technológiai megoldások, mind a 6G műszaki és egyéb követelményei tekintetében. Remélhetőleg a 6G-t nem fogják túlságosan felfújni, ahogy az a múltban a 3G és az 5G esetében történt”- fogalmazott. Olvasd el: Új koalíció emeli Finnország 6G-státuszát
 
Arról, hogy vajon mik lennének a 6G technológia lehetséges főbb jellemzői és milyen jövőbeni felhasználási eseteket valósít meg ez a technológia, Latva-aho azt mondta: két fő irányt lát a 6G számára.
 
Az 5G-n túli mobil szélessáv lehetővé teszi a magával ragadó felhasználói élményt és a hatalmas géptípusú csatlakozási megoldások elérhetőségét a fogyasztói piacok számára is.
 
„Utóbbira a jövő digitális társadalmainak masszív automatizálásához van szükség, a fenntartható fejlődést is támogatva. A távoli területek globális összeköttetése megoldatlan maradt és ezt a fenntartható fejlődés szempontjai mellett a szolgáltatás folytonosságának szemszögéből is figyelembe kell venni. A professzionális felhasználási esetek az elsők, de a vállalkozások csak a fogyasztóknak kínált szolgáltatásokkal és alkalmazásokkal bővülnek. Talán a szórakoztatóipar is fontos szerepet játszik majd a fogyasztói szektorban. A professzionális felhasználás terén valószínűleg a kritikus infrastruktúrák járnak majd élen” – mondta a finn 6G zászlóshajó igazgatója.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.