2021. 11. 03. - 11:50

Együttműködik a 6G szabvány kifejlesztésében Finnország és Japán

Együttműködik a 6G szabvány kifejlesztésében Finnország és Japán

Japán és finn kutatók nemzetközi csapata tevékenykedik majd a vezeték nélküli kommunikáció hatodik generációjához, vagyis a 6G-hez szükséges technológiák és szabványok kidolgozásán.

A vezeték nélküli kommunikáció hatodik generációja, azaz a 6G először integrálja tömegesen a személyes kommunikációs eszközöket a műholdas hálózatokkal.
 
Mindez javítaná a nagy sebességű kommunikációhoz való hozzáférést és segítséget nyújtana katasztrófahelyzetekben is.  
 
Finnország és Japán most közös kutatási megállapodást kötött arról, hogy kutatóik nemzetközi csapata tevékenykedik majd a 6G-hez szükséges technológiák és szabványok kidolgozásán. Olvasd el: Megdöntik az internet sebességrekordját a japán kutatók
 
Egy időszakban, amikor minden eddiginél többen támaszkodnak a távközlésre életük különböző területein, sokan érzik úgy, hogy a kommunikációs technológia fejlődését fel kellene gyorsítani. E technológia egyik kulcsfontosságú eleme az emberek és a gépek vezeték nélküli kommunikációja. A vezeték nélküli kommunikáció új generációjának – vagyis a 6G-nek - a bevezetéséhez azonban elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés, mivel a közös szabványok ösztönzik az elfogadást és a majdani alkalmazást. Olvasd el: A 6G-infrastruktúra teheti lehetővé a következő ipari forradalmat
 
Megszületett a japán-finn együttműködés a 6G szabvány kifejlesztéséről
Megszületett a japán-finn együttműködés a 6G szabvány kifejlesztéséről
 
Japán és Finnország ennek érdekében kezdeményezett kétoldalú partnerséget az együttműködéssel,  melyet a Tokiói Egyetem és Oulu egyeteme kötött egymással. A következő néhány évben elkészítik a 6G szabvány tervét és kutatásokat végeznek a technológiai komponensekkel kapcsolatban.
 
A megegyezés keretében a finnországi nemzeti 6G-zászlós kutatási program igazgatójává, valamint a Tokiói Egyetem globális kutatójává Matti Latva-aho professzort nevezték ki. Ő működik majd együtt Akihiro Nakao professzorral a Tokiói Egyetem végzős mérnöki iskolájában. Csapatuk a jövőbeli 6G technológiák és műszaki szabványok kutatásán és fejlesztésén fog dolgozni.
 
Nakao úgy véli, a 6G technológia számos módon hathat a társadalomra.
 
„Nem csupán a nagyobb sebességről és a gyorsabb reakcióról van szó, noha ezek a dolgok javulni fognak - magyarázta Nakao. - A 6G céljai között szerepel az energiahatékonyság jelentős javítása, a kvantummechanikán alapuló biztonság, a mesterséges intelligencia által vezérelt hálózatoptimalizálás, a műholdas hálózatokkal való integráció és még sok más dolog. A mindennapi életre lefordítva mindez azt jelenti, hogy az emberek zökkenőmentesebb kommunikációt folytathatnak egymással, s ez a szolgáltatásokkal és eszközökkel való interakcióban is könnyebbé válik.
 
Lássuk, melyek az élet azon területei, amelyek mindenképp profitálnak majd a 6G-ből. Ilyen többek között az egészségügy, ahol a kis teljesítményű beágyazott érzékelők valós időben kommunikálhatnak egészségügyi adatokat az orvosokkal vagy szakértői rendszerekkel; de akár katasztrófa-elhárítást is végezhetnek, mivel a műholdas platformokkal történő integráció azt jelenti, hogy ha a földi infrastruktúra sérült, akkor is fenntartható az alapvető kommunikáció. Olvasd el: Emberek, tárgyak, helyek ismétlődhetnek meg a 6G-vel
 
Ez egyes területeken különösen fontos - például Japánban, ahol a földrengések, szökőárak, árvizek, sőt a vulkánok is igen valós veszélynek számítanak és hatással vannak az emberek életére.
 
Latva-aho és Nakao abban bízik, hogy a japán-finn együttműködés ki tudja használni a legjobbat mindabból, amit az egyes országok kínálni tudnak.
 
Mindkét ország esetében megvannak az előzményei annak, hogyan lehet előremozdítani a kommunikációs technológia határait - globális szabványok kidolgozásával, illetve olyan, ikonikus márkák létrehozásával, mint a Nokia.
 
„Mérnökként természetesen nagyon izgalmas dolog a technológia fejlesztése, ám a 6G ezen túlmutat. A kommunikációs infrastruktúra helyett ugyanis ez inkább társadalmi infrastruktúrának tűnik - mondta Nakao. - Tíz nagyszabású nemzeti projekthez szereztünk finanszírozást, ideértve a félvezető-fejlesztést, a kiterjesztett valóságot, a műholdas kommunikációt és még sok mást. Reméljük, hogy kutatásunk gyümölcsét eljuttatjuk az egyetemi kampuszra, ahol első kézből demonstrálhatjuk a 6G képességeit. Mindez magával ragadó, távoli gyakorlati előadásokat is kínál, mielőtt a technológiát a nyilvánosság elé tárnánk” – fogalmazott a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.