2022. 06. 23. - 11:00

Az új koalíció emeli Finnország 6G státuszát

Az új koalíció emeli Finnország 6G státuszát

Az európai vezető szerep alapjait fekteti le Finnország a 6G kutatás és fejlesztés területén: az új koalíció emeli a státuszát.

Finnország folyamatosan azon dolgozik, hogy a skandináv és az európai 6G kutatás egyik fő központjává váljon. Most nemzeti köz-magán partnerséget hozott létre, melynek feladata a 6G fejlesztésének előmozdítása.
 
Ma már ismert, hogy a 6G Finnország Koalíció (6G Finland Coalition - 6G-FC), a 6G kutatásba történő befektetéséből származó értéket a finn vállalkozások és a nemzetgazdaság globális versenyképességének erősítésére kívánja felhasználni - a még nem szabványos 6G területen.
 
A 6G-FC mögött Finnország néhány vezető technológiai csoportja és 6G innovációs központja áll, köztük a Nokia és az Oulu Egyetem (UoO).
 
A Nokia 6G koalícióban való részvételét a Nokia Bell Labs vezeti – ez a vállalat oului székhelyű, kutatással és innovációval foglalkozó fő központja.
 
A Nokia 2020 óta folyamatosan erősíti hírnevét és fókuszát a 6G terén. 2022 júniusában a cég vegyesvállalatot hozott létre az NTT Docomo-val - a japán Nippon Telegraph and Telephone Corporation mobiltelefonos leányvállalatával -, hogy meghatározza és fejlessze a közvetlenül kapcsolódó, kulcsfontosságú technológiákat, a 6G kereskedelmi hasznosítása érdekében. Olvasd el: Közel a 6G élesben? Három nagyágyú kötött egyezséget
 
Finnország célja, hogy a skandináv és az európai 6G kutatás egyik fő központjává váljon
Finnország célja, hogy a skandináv és az európai 6G kutatás egyik fő központjává váljon
 
A Finnország és Japán közötti 6G lehetőségek erősítésének lehetősége idén májusban is fokozódott, amikor Sanna Marin miniszterelnök vezette finn kereskedelmi delegáció látogatást tett Tokióban.
 
A 6G területen a szorosabb együttműködés kilátásai kiemelt szerepet kaptak azon megbeszéléseken, amelyek a két ország információs és kommunikációs technológiai (IKT) együttműködésének nagymértékű bővítésére irányuló javaslatokat érintették.
 
A 2018-ban elindított finn 6G zászlóshajó kutatási és fejlesztési programot irányító UoO már határokon átnyúló 6G együttműködést folytat a Jio Estonia-val és a mumbai székhelyű digitális technológiai anyacsoportjával, a Jio Platforms-szal. Olvasd el: Finn projekt indul az 5G-ről 6G-re átállás felgyorsítására
 
Az UoO és a Jio közötti partnerség prioritásként kezeli a kutatási projektek létrehozását a 6G és azon túli lehetőségek feltárására, amelyek globális vonatkozásúak.
 
A Nokián és az UoO-n kívül a 6G-FC alapvető szakértelmét más vezető alapító partnerek biztosítják, így a Finn Védelmi Kutatóügynökség (Puolustusvoimien Tutkimuslaitos), az államilag finanszírozott finn VTT Műszaki Kutatóközpont, a BusinessOulu, az Aalto Egyetem, a Lappeenranta-Lahti Műszaki Egyetem, a Helsinki Egyetem, a Tamperei Egyetem és az Oulu Alkalmazott Tudományok Egyeteme.
 
A 6G-FC számára kitűzött célok új nemzetközi partnerségek kiépítésére és Finnország 6G szakértelmének nemzetközi hatásának növelésére összpontosítanak.
 
„A 6G fejlesztésével kapcsolatos vita világszerte egyre gyorsul” – mondta Mikko Uusitalo, a Nokia Bell Labs Finland kutatási vezetője, a 6G Finland Coalition (6G Finland) elnöke.
 
Hozzátette: Finnország számára ez kiváló pillanat arra, hogy országos szinten erősítse a 6G együttműködést és finn csapatként még erősebb szereplővé váljon a 6G globális fejlesztésében.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.