2021. 07. 20. - 12:30

6G-vel a távközlés gazdaságossága gyökeresen megváltozna

6G-vel a távközlés gazdaságossága gyökeresen megváltozna

A 6G kétségtelenül az optimális szolgáltatást támogató technológiák ötvözete lesz - 2021 második felében már komoly lépések zajlanak a 6G kialakításával kapcsolatban. Mi lenne jó az embereknek?

Noha számos dolog nem tisztázott még azt illetően, hogyan alakulhat ki a 6G kora – hiszen egyelőre az 5G van soron –, a szakértők egyet biztosra vesznek: ez a korszak az optimális szolgáltatást támogató technológiák kombinálása lesz.
 
Mint arról előző cikkünkben szó esett, a 6GWorld weboldal számos beszélgetés, webes szeminárium és esemény – például az általa létrehozott 6GSymposium – elhangzott beszámolóinak ötvözésével jutott bizonyos megállapításokra.
 
Ezek egyike az, hogy az emberek bizonyára nem szeretnék végtelenségig váltogatni a G hálózatok ciklusait. 
 
Az, ami az 5G után, a 6G kapcsán várható, ideális esetben egy növekedő, de rendszeres evolúció platformja lesz.
 
6G-vel a távközlés gazdaságossága gyökeresen megváltozna
6G-vel a távközlés gazdaságossága gyökeresen megváltozna
 
Amennyiben a 6G alapvetően az intelligens hálózatok és a hozzáférési technológiák összetétele lehet, - amelyek együttműködnek a szolgáltatás nyújtásában -, ebben főszerepet játszanak majd a különféle hozzáférési módok. Legyen az szálas, műholdas, WiFi, 4G internet vagy új típusú rádióhullámok.
 
Mindegyiknek meglesz a maga erőssége. Így például, a szőlőültetvényen működő növény-monitoroknak nincs szükségük az 5G alacsony késleltetési idejére - nem is beszélve az ezen kívüli dolgokról -, ugyanakkor igen alacsony energiaigénnyel kell funkcionálniuk.
 
Ha ilyen szempontokból tekintünk a 6G-re, akkor az új hálózat elválasztja a hozzáférési technológiák fejlődését az ún. telekommunikációs generációk ciklusától.
 
Elméletben találhatnánk új rádiótípusokat vagy a hullámalakok különféle változatait, amelyeket speciális felhasználási esetekre lehet alkalmazni, amennyiben a kontextus igényli – ahogyan azt közelmúltban a Cohere Wireless Ray Dolan állította.
 
Természetesen szoftver alapú rádiónál a frissítések körülbelül évente történhetnek, ugyanúgy, mint manapság az Android esetében.
 
Fontos, hogy ez csökkentené az ipari végfelhasználók közötti súrlódásokat is.
 
Mindezzel az 5G Szövetség az összekapcsolt iparágakért és automatizálásért (5G-ACIA) és hasonló szervezetek úgy vélnék: jóval egyszerűbb lesz az ipar igényeinek képviselete a szabványügyi testületekben, ha bármilyen igényelt, új képesség beépíthető az idők folyamán kialakuló szabványokba.
 
Ez az ún. DevOps megközelítés: nagyobb rugalmasságot és kísérletezést tesz lehetővé, hogy jobb eredményeket érjen el a végfelhasználóknál.
 
A kormányok ugyancsak szorgalmazhatják olyan specifikációk kidolgozását, amelyek bizonyos felhasználási eseteknek felelnek meg. Ezeket gyorsabban és olcsóbban lehet fejleszteni, ezért új lehetőségeket nyitnak meg a hálózatüzemeltetők számára, tényleges piaci igényeket kielégítő pénzkereséshez, ahelyett, hogy szerencsére alapozó „építsd ki és be fog jönni” megközelítést alkalmaznának.
 
Egy ilyen lépés megváltoztatja a távközlési beruházási ciklusok jellegét.
 
Befektetni a hálózati technológiába az idők során hatalmas kezdeti telepítési és frekvencia-költségekkel járt, melyek csak az infrastruktúra működtetése során térültek meg, évek alatt, a régi infrastruktúra fenntartása mellett.
 
Ám ha a beruházás a már meglévő fenntartására és fejlesztésére irányulhat, nem pedig a helyettesítésre és az átfedésre, a távközlés gazdaságossága gyökeresen megváltozna - akárcsak az ilyen vállalatokba befektetés vonzereje.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.